8ήμερη Εκδρομή: Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΣΑΜΑΡΙΝΑ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΠΡΕΣΠΕΣ 14 - 21 Aυγούστου 2024

  • Πάσχα Δεκαπευνταύγουστου στη Μονή Μικροκάστρου και παρακολούθηση του εντυπωσιακού Εθίμου Των Καβαλλάρηδων στην αρχοντική Σιάτιστα

  • Συμμετοχή στο ξέφρενο γλέντι των Βλάχων στη Σαμαρίνα στο ψηλότερο χωριό της Ελλάδας και των Βαλκανίων, με μουσικές, γαστρονομικές απολαύσεις και ξέφρενους χορούς

  • Καστοριά, Σιάτιστα, Νεστόριο, Πρέσπες, Ψαράδες, Σαμαρίνα, Σπήλαιο Γρεβενών, Τοξωτό Γεφύρι Αζίζ Αγά, Φαράγγι Πορτίτσας, Νυμφαίο, Ακτούρος, Έδεσσα, Λουτρά Πόζαρ, Θεσσαλονίκη

 

ΠΤΗΣΕΙΣ SKY EXPRESS

14/8 A3 547 Λάρνακα – Θεσσαλονίκη 12:55 - 14:55

21/8 A3 546 Θεσσαλονίκη – Λάρνακα 10:20 - 12:10

 

ΔΙΑΜΟΝΗ: 5 Καστοριά, 2 Θεσσαλονίκη

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

1η μέρα: ΛΑΡΝΑΚΑ –  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ –  ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο δυο ώρες πριν από την αναχώρηση. Πτήση για Θεσσαλονίκη. Επιβίβαση στο λεωφορείο. Ξεκινούμε μέσω της Εγνατίας Οδού για την Καστοριά με ενδιάμεσο σταθμό στη Βέροια στο πάρκο Εληά για καφέ/χαλάρωση. Άφιξη στην Καστοριά με την χιλιοτραγουδισμένη λίμνη, και τα πάμπολλα βυζαντινά μνημεία της. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Βόλτα στο παραλίμνιο μέτωπο. Για όσους το επιθυμούν, ανάβαση πεζή ή με ταξί στο σημείο Προφήτης Ηλίας για να απολαύσουμε τον καφέ ή το ποτό μας με πανοραμική θέα την απαστράπτουσα στα νερά της λίμνης πόλη της Καστοριά και τις γύρω κορυφογραμμές. Διανυχτέρευση.

μέρα 15/8: ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΣΙΑΤΙΣΤΑ – ΕΘΙΜΟ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΔΩΝ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Πρόγευμα. Πάσχα του Δεκαπενταύγουστου και ξεκινάμε τη μέρα μας με προσκύνημα στην εορτάζουσα Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο του Δήμου Σιάτιστας όπου συρρέουν πιστοί απόλη την Μακεδονία. Ακολούθως θα ανηφορίσουμε προς την πόλη της Σιάτιστας με τα επιβλητικά αρχοντόσπιστα της για να βιώσουμε με τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες το περίφημο έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών. Το έθιμο προέρχεται την τουρκοκρατία και αποτελούσε μια ευκαιρία στους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά. Το πρωί του 15Αύγουστου οι καβαλάρηδες συρρέουν στον χώρο της Μονής Μικροκάστρου για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Στη συνέχεια οι παρέες των καβαλάρηδων με τα καταστόλιστα άλογα εισέρχονται επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας τους οποίους υποδέχονται με τυμπανοκρουσίες οι αρχές και οι πολίτες. Σύσσωμη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ξέφρενου γλεντιού στις κεντρικές πλατείες της Χώρας, της Γεράνειας, του Δημαρχείου, αλλά και στις γύρω γειτονιές μέχρι αργά το βράδυ. Επιστροφή στην Καστοριά. Ελεύθερος χρόνος. Διανυχτέρευση.

3η μέρα 16/8: ΣΑΜΑΡΙΝΑ/ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ

Πρόγευμα. Ξεκινάμε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στο ψηλότερο χωριό της Ελλάδας και των Βαλκανίων τη Σαμαρίνα στα 1600 μέτρα σε καταπράσινη πλαγιά του Σμόλικα με υψόμετρο 2640 μέτρα. Θα προσκηνήσουμε στην εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς του 1812 με σπουδαιες αγιοραφίες. Στη μεγάλη πολύπλευρη αψίδα του Ιερού έχει φυτρώσει, από τις αρχές του αιώνα ένα πεύκο το οποίο ορθώνεται αγέρωχο πάνω από τη στέγη. Θα περπατήσουμε στο χωριό, θα ξεδιψάσουμε στις βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά και στη συνέχεια θα λάβουμε μέρος στο παροδοσιακό γλέντι που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των όπου γής Βλάχων της Σαμαρίνας. Εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες σμίγουν χορεύοντας τον παραδοσιακό «Τσιάτσιο», όπου το τραγούδι υμνεί τα κατορθώματα ενός Σαμαριναίου ήρωα του πολέμου κατά των τούρκων. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το πρωί στην πλατεία υπό τη συνοδεία μουσικών παραδοσιακών συγκροτημάτων. Στη συνέχεια θα αποτίσουμε φόρο τιμής στο μεγαλόπρεπο μνημείο Αννίτσα σε ύψωμα της περιοχής αφιερωμένο στους πεσόντες του νομού Γρεβενών που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Ιταλών φασιστών το 1940. Μέσω εντυπωσιακης διαδρομής όπου ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την άγρια ομορφιά που απλώνεται μπροστά του βλέποντας το φοβερό πετρώδες ύψωμα με χαράδρα βάθους 300 μέτρα και πλάτος 100 μέτρα στην οποία περνάει το ποτάμι ανήσυχο κι ορμητικό, θα επισκεφθούμε το χωριο Σπήλαιο στην πλαγιά του Όρλιακα. Θα δούμε από ψηλά ένα μοναδικό θέαμα, το Φαράγγι της Πορτίτσας με το εκπληκτικό δίτοξο γεφύρι του 1700 που το διασχίζε ο ποταμός Βενέτικος. Ακολούθως, θα επισκεφθούμε τη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 17ου αιώνα διακοσμημένη με σπουδαίες αγιογραφίες. Τα παράθυρα που διατρυπούν τους πλάγιους τοίχους είναι μικρά, στενά και αψιδωτά και διευρύνονται ως πολεμίστρες, αντανακλώντας την ανασφάλεια και τους κινδύνους της εποχής. Κατηφορίζοντας θα προσεγγίσουμε το επιβλητικό περίφημο μονότοξο γεφύρι του Αζίζ Αγά (1727) το μεγαλύτερο της Μακεδονίας για ομαδική φωτογράφιση. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυχτέρευση.

4η μέρα: ΠΡΕΣΠΕΣ – ΨΑΡΑΔΕΣ – ΝΗΣΑΚΙ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ

Μετά το πρόγευμα αναχωρούμε για τις Πρέσπες που αποτελούν τα τριεθνή «υγρά σύνορα» Ελλάδας, Σκοπίων και Αλβανίας για να γνωρίσουμε τις απαράμιλλες ομορφιές του σπουδαιότερου υδροβιότοπου των Βαλκανίων που έχει χαραχτηρισθεί εθνικός δρυμός. Θα επισκεφθούμε στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στην Μικρή Πρέσπα το οποίο συνδέεται με την απέναντι όχθη με πλωτή ξύλινη γέφυρα. Εκεί σώζονται πέντε βυζαντινοί ναοί και γλυπτά των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων. Συνεχίζουμε για τον γραφικότατο παραλίμνιο οικισμό Ψαράδες στη Mεγάλη Πρέσπα, που ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από Θεσσαλούς ομήρους, με πανοραμική θέα του υγροβιότοπου. Μίνι κρουαζιέρα στη λίμνη (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ). Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για αυτόβουλες δραστηριότητες. Διανυχτέρευση.

5η μέρα: ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ – ΜΟΝΗ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ – ΔΙΣΠΗΛΙΟ – ΝΕΣΤΟΡΙΟ

Μετά το πρόγευμα θα κάνουμε το γύρο της λίμνης με τον μεταβυζαντινό πολιτισμικό της πλούτο, συνδυάζοντας τη φυσιολατρική απόλαυση και την επιβλητική θεοκατάνυξη των διάσπαρτων εκκλησιών. Ξενάγηση στη Σπηλιά του Δράκου με τον εντυπωσιακό του σταλακτικό διάκοσμο που περιλαμβάνει επτά υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες και πέντε διαδρόμους με σταθερή θερμοκρασία 18 βαθμούς Κελσίου. Ακολουθεί προσκύνημα στη Μονή Μαυριώτισσας με τις αγιογραφίες του 13ου αιώνα. Συνεχίζουμε με με περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Δισπηλιού με τον Λιμναίο Οικισμό 7.000 ετών. Απογευματινή εξόρμηση στο Νεστόριο σε ύψομετρο 950 μέτρων . Θα βολτάρουμε στην καλαίσθητη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού και ακολούθως από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου Αfkos Grammos θα απολαύσουμε τον καφέ μας με φόντο τη μοναδική θέα του βουνού Γράμμου και του ποταμού Αλιάκμωνα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυχτέρευση.

6η μέρα: ΝΥΜΦΑΙΟ – ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – ΈΔΕΣΣΑ – ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρόγευμα. Αναχωρούμε μέσω δασώδους διαδρομής για το βραβευμένο από την Ευρώπη παραδοσιακό χωριό Νυμφαίο με τα καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια και το περιβαλλοντικό πάρκο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», καταφύγιο της σπάνιας καφετιάς αρκούδας. Συνεχίζουμε για την Έδεσσα όπου κάνουμε σταθμό για να θαυμάσουμε τους φαντασμογορικους καταρράκτες και τα κανάλια που διασχίζουν την πόλη. Προχωρώντας θα κάνουμε στάση για σύντομη βόλτα στα Λουτρά Πόζαρ με τα ιαματικά νερά σε τοπίο απείρου κάλλους κάτω από το βουνό Καιμακτσαλάν. Καταλήγουμε στη Θεσσαλονίκη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για ψώνια και άλλες αυτόβουλες δραστηριότητες. Διανυχτέρευση.

7η μέρα: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Πρόγευμα. Ελεύθερος χρόνος για ψώνια και άλλες αυτόβουλες δραστηριότητες. Ο /η συνοδός είναι στη διάθεση σας για πεζή επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στον Λευκό Πύργο, ή στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και για καφέ στον Πύργο του ΟΤΕ, ή μονόωρη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο και στα Κάστρα με το μπλέ λεωφορείο ή μονόωρη κρουαζιέρα για καφέ ή ποτό στον Θερμαικό Κόλπο με το <<πειρατικό >> καραβάκι που ξεκινά από τον Λευκό Πύργο με εντυπωσιακό φόντο την πόλη, τα κάστρα και τον απέναντι μυθικό Όλυμπο. Προαιρετική συμμετοχή σε δείπνο με ζωντανή μουσική. Διανυχτέρευση.

 

8η ΜΕΡΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΛΑΡΝΑΚΑ

Πρόγευμα. Μετάβαση στο Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για την πτήση της επιστροφής μας στην Κύπρο.

 

[Σημ.: Η σειρά εκτέλεσης των διαδρομών μπορεί να αλλάξει χωρίς να παραλειφθεί οτιδήποτε από το πρόγραμμα.]

 

ΤΙΜΗ ΑΝΑ ΆΤΟΜΟ:

ΔΙΚΛΙΝΟ

€ 790

ΤΡΙΚΛΙΝΟ

€ 760

ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ
€ 995

 

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΕΚΤΠΩΣΗ:

ΜΕΛΟΣ: € 40 - ΦΙΛΟΣ: € 30

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

• Aεροπορικό εισιτήριο, φόροι αεροδρομίων

• Μία χειραποσκευή καμπίνας μέχρι 8κιλά, μία τσάντα ώμου/χεριού & μία βαλίτσα 23 κιλών

• Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*/3* superior στην Καστοριά και κεντρικό ξενοδοχείο 3* στη Θεσσλονίκη

• Πρόγευμα καθημερινά

• Περιηγήσεις/ ξεναγήσεις βάσει του αναλυτικού προγράμματος με πολυτελές λεωφορείο

• Αρχηγός/συνοδός

• ΦΠΑ.

                       

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

• Φόρος κλιματικής αλλαγής που καταβάλλεται βάσει νόμου απευθείας στο ξενοδοχείο, είσοδοι σε θεάματα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και οτιδήποτε αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: τηλ. Ινστιτούτου 96 674383 και Skylab Travels - Λευκωσία 22 775639 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ: Προκαταβολή € 250 ευρώ ανά άτομο και εξόφληση, το αργότερο, 21 ημέρες πριν από την αναχώρηση στον λογαριασμό SKYLAB TRAVELS Hellenic Bank 131-01-304803-01.

Για ηλεκτρονικές καταθέσεις ΙΒΑΝ CY320050 0131 0001 3101 30480301  [Στην κατάθεση να αναγράφεται  απαραίτητα το ονοματεπώνυμο του ταξιδιώτη]

Aπαραίτητα στοιχεία: Φωτοτυπία ταυτότητας/διαβατηρίου, αριθμός κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση [email]

 

Προυποθέσεις και όροι συμμετοχής στις ιστοσελίδες www.mastertours.eu και www.skylabtravels.com .

 


Print   Email