Η παγκοσμιοποιούμενη φτώχεια και οι Τρείς Ιεράρχες
____________________________________________
Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού
Στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης, oι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, με τον πλούτο των κροίσων να αυξάνεται, με περυσινά στοιχεία, σε 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα.
Πραγματικά, δεν μπορεί ο ανθρώπινος νους να χωρέσει αυτή τη στυγνή πραγματικότητα η οποία καταδυναστεύει την ανθρωπότητα προκαλώντας εκατόμβες δυστυχούντων καθημερινά. Φρονώ ότι στον 21ο αιώνα το οξύτερο πρόβλημα του πλανήτη δεν είναι πώς θα θρέψει τους φτωχούς αλλά πως θα χορτάσει τους πλούσιους, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σχιζοφρενική κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως. Είναι ευκόλως αντιληπτό πώς η αδικία και η φτώχεια είναι η μήτρα του εγκλήματος και της τρομοκρατίας που έχουν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της γης. Δυστυχώς, η μικρή μας πατρίδα δεν μπορεί να εξαιρεθεί καθώς τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών και παραβατικών συμπεριφορών οι οποίες μέρα με τη μέρα διογκώνονται. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η φτώχεια κτυπά την πόρτα ολοένα και περισσότερων Κυπριακών νοικοκυριών ενώ η κοινωνική ανισότητα μεγαλώνει. Παράλληλα, διαμορφώνεται ένα μαύρο τοπίο με επιχρυσωμένο κάδρο την κατάπτωση των ηθικών αξιών, κεντρική εικόνα την κοινωνική καθίζηση και φόντο την ανισοπολιτεία, την αναξιοκρατία και την κλεπτοκρατία.
Γράφοντας τα πιο πάνω, η σκέψη περιστρέφεται στον Βίο και την Πολιτεία των Τριών Ιεραρχών που χωρίς φόβο στηλίτευσαν τη δράση του κάθε αδίστακτου μαυραγορίτη που ήθελε να πλουτίσει σε βάρος των λιμοκτονούντων συμπολιτών του. Ενήργησαν ως ορθοφρονούντες συνδικαλιστές, άλλοτε ευγενικά και άλλοτε με δυναμικό τρόπο, αξιώνοντας από τους άρχοντες την απαλλαγή των φτωχών από τη φορολογία ενώ δεν παρέλειψαν να παρέμβουν καταλυτικά για κατοχύρωση των συμφερόντων των εργαζομένων στα ορυχεία του Ταύρου.
Στα δίσεκτα χρόνια που περνά σήμερα η Κύπρος, αν θέλουμε να βγούμε από τα μεγάλα αδιέξοδα, μια συνταγή υπάρχει: Να μυήσουμε τους μαθητές και τους σπουδαστές μας, στα ιδανικά και τις ακατάλυτες αξίες της Ελληνικής Παιδείας με κορωνίδα την ανθρωποκεντρική αγωγή, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αδελφοσύνη, την ισότητα, την ταπεινότητα και την αλληλεγγύη, που διάδωσαν με θάρρος και ευτολμία οι Τρείς Μέγιστοι Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος. Και οπωσδήποτε, να καταστούμε ενεργοί πολίτες, με προμετωπίδα τη νεολαία, πολεμώντας για το δίκαιο και το ηθικό σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνθλιβούμε, ως κοινωνία, ως λαός και ως χώρα στους αδηφάγους iep-cyprus.com μηχανισμούς της παγκοσμιοποίησης που προωθούν οι έμποροι των εθνών και οι εγκάθετοι τους στα κράτη και στις κοινωνίες.
Τον πρώτο λόγο έχει η Πολιτεία η οποία έχει χρέος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην Παιδεία με κινητήριο άξονα τα Ελληνικά Γράμματα. Ύψιστης σημασίας όμως, είναι και η ευθύνη των κοινωνικών φορέων οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν μεγάλο βάρος, αν δεν θέλουν τα παιδιά μας να ζήσουν στον απάνθρωπο κόσμο που διαμορφώνουν βάσει καλά μελετημένου σχεδίου οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης. *πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού