ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
_____________________________________________________________

 

Σήμα κινδύνου για Μεταναστευτικό - Δημογραφικό

του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

  • Ώρα υπέρτατης ευθύνης για Κυβέρνηση, κόμματα και Βουλή

 

 Δύο οξύτατα προβλήματα που καταδυναστεύουν την κοινωνία, το Μεταναστευτικό και το Δημογραφικό παραμένουν άλυτα, απειλώντας σοβαρά πλέον τον κοινωνικό ιστό. Το Μεταναστευτικό προσέλαβε εκρηκτικές διαστάσεις όπως αποτυπώνεται και  στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου ότι οι αιτητές ασύλου αποτελούν το 6% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών σε συνάρτηση με την παράνομη εργοδότηση ξεπερνά τις 70000 [εβδομήντα χιλιάδες] ποσοστό εξωφρενικό που αντιστοιχεί με το 8%, περίπου, του μόνιμου πληθυσμού των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ποσοστό αυτό είναι τρομακτικό για την ημικατεχόμενη μας πατρίδα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης κινούνται από το 1% -3%. Δυστυχώς, ''κρίσιμοι'' πολιτειακοί και κοινωνικο φορείς δεν συγκινούνται καθώς η διαιώνιση του Μεταναστευτικού μεταφράζεται σε  μαύρο χρήμα το οποίο καρπούνται πολύχρωμα  κυκλώματα και παρακυκλώματα. Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς κυκλοφορούν ανάμεσα μας  χωρίς η ίδια η αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να γνωρίζουν στις πλείστες των περιπτώσεων που κινούνται, που κοιμούνται, τι πράττουν όλο το 24ωρο και  σε ποιά κατάσταση είναι η υγεία τους. Πολλοί απο αυτούς συνωστίζονται σε καταλύματα των 20-30 ατόμων ανά διαμέρισμα, προκαλώντας οχληρία, αναστάστωση στους περίοικους, με την αστυνομία να σηκώνει τα χέρια ψηλά. Πάντως, ο απελθών υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής επέρριψε σαφείς ευθύνες σε συναρμόδια υπουργεία, τονίζοντας ότι δεν στήριξαν το έργο του για αποτελεσματική αντιμετώπιση του Μεταναστετικού, κάτι που πρέπει να προβληματίσει βαθύτατα τη νέα κυβέρνηση. Το πρόβλημα κινείται πλέον επί ξυρού ακμής και η Πολιτεία οφείλει να δώσει λύση, χθές, διαφορετικά το τίμημα θα είναι οδυνηρό.

Το Δημογραφικό                      

Το δεύτερο θέμα, αυτό του Δημογραφικού το οποίο κατά κάποιο τρόπο είναι συνυφασμένο με το Μεταναστευτικό, πρέπει επίσης να τεθεί ψηλά στις  επείγουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

 Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα.

  • Ο δείκτης των γεννήσεων μόλις που αγγίζει το 1,3% και συνεπώς η αναπλήρωση του πληθυσμού φαντάζει ανέφικτη καθώς είναι πολύ  πιο χαμηλή από το 2.10% που θεωρείται αναγκαίο ποσοστό για αναπλήρωση του πληθυσμού.
  • Για κάθε τρεις γεννήσεις από Ελληνοκύπριους γονείς, αντιστοιχεί μια γέννηση από αλλοδαπούς  [νόμιμους, παράτυπους, παράνομους εργάτες, αιτητές ασύλου]  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αύριο της Κυπριακής κοινωνίας λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις τραγικές επιπτώσεις της Τουρκικής κατοχής και του εποικισμού.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η χρονίζουσα αδυναμία της Πολιτείας για επίλυση του Δημογραφικού, επενεργεί ως ωρολογιακή βόμβα σε βάρος  των Κοινωνικών Ταμείων  καθώς με το πέρασμα του χρόνου ο συρρικνούμενος ενεργός πληθυσμός δεν θα μπορεί να συντηρεί τους συνταξιούχους. Είναι αυταπόδεικτο πως, ο δημογραφικός  εφιάλτης δεν έτυχε της δέουσας σημασίας από καμμία κυβέρνηση.
Σε τούτη την αδυσώπητη συγκυρία της ενεργειακης κρίσης, της πολιτικής αστάθειας στον πλανήτη, στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ν.Α Μεσόγειο αλλά και του  εντεινόμενου νεοθωμανικού παραληρήματος σε βάρος της Κύπρου, τα πράγματα είναι καταθλιπτικά. Σε μιά Κύπρο που γηράσκει επικίνδυνα, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η λήψη σωστικών αποφάσεων προκειμένου να αναχαιτισθεί η δημογραφική κατρακύλα που τείνει μεσοπρόθεσμα να μετατρέψει το ελεύθερο τμήμα της Κύπρο σε  γηροκομείο. Τα αναγκαία κονδύλια μπορεί να αντληθούν από την πάταξη της κραυγαλέας φοροδιαφυγής, την εξοικονόμηση καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο,  τη μείωση παχυλών επιδομάτων σε κρατικούς λειτουργούς αλλά και από την εφαρμογή ευφάνταστου Επενδυτικού Προγράμματος που να στηρίζει την πραγματική οικονομία και να συμβάλλει στη συνεχή ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 

Είναι υπέρτατη ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας να χαράξει σε συνεργασία με τη Βουλή, εθνική στρατηγική για το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό. Είναι καθήκον των πολιτικών ηγεσιών να αφήσουν κατά μέρος τα κομματικά παίγνια και τα όποια ιδιοτελή συμφέροντα, προτάσσοντας συγκροτημένες πολιτικές με σοβαρότητα και ευθύνη για να απαλλαγεί η Κύπρος απο τον δίδυμο εφιάλτη. Μεγάλη είναι και η ευθύνη των οργανωμένων κοινωνικών φορέων οι οποίοι έχουν υποχρέωση να αντιδράσουν σθεναρά ενάντια σε πολιτικές πρακτικές και μεθοδεύσεις που υποσκάπτουν τα συμφέροντα της χώρας και και της κοινωνίας. Τώρα, αύριο ίσως  να είνα αργά.

*δημοσιογράφος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 19/05/2023