Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης στο 2018
____________________________________
Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού
- Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι νάνοι μπροστά στα γιγαντιαία προβλήματα που ταλανίζουν της Ε.Ε
- Το αισιόδοξο αύριο περνά μέσα από την άμβλυνση των καίριων ζητημάτων του Ευρωπαικού Νότου με πρώτο την κρίση χρέους στην Ελλάδα Την ωρα που η Ελλαδα προσπαθει να σπασει τα δανειακα δεσμα και η Ε.Ε μελετα τροπους αντιμετωπισης των σοβαρων απειλων της τρομοκρατιας και του μεταναστευτικου, Αθηνα και Θεσμοι κατεληξαν σε φορμουλα ωστε η Ελληνικη κυβερνηση να υλοποιησει εναν ορυμαγδο απο προαπαιτουμενα, τα οποια απορρεουν απο τις συμφωνιες της με τους δανειστες. Στην προ σφατη συναντηση του πρωθυπουργου, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γαλλο Επιτροπο Οικονομικων Υποθεσεων της "Κομισιον", Πιερ Μοσκοβισί, στη Λισαβονα οι δυο ηγετες υποστηριξαν οτι η Ελλαδα θα πρεπει να βγει εως τον Αυγουστο του 2018 απο τα Μνημονια, αλλα με ουσιαστικη οικονομικη αναπτυξη και προστασια της κοινωνιας. Παρα τη διαχυτη αισιοδοξια που επικρατει εκατερωθεν για την εκβαση του ζητη ματος που καταδυναστευ ει τον Ελληνικο λαο για 8η συνεχη χρονια, τα πραγματα δεν ε&ναι ροδινα αν οι Θεσμοι δεν συμβαλουν καταλυτικα στην ελαφρυνση του Ελληνικου χρεους. Και αυτο πρεπει να γινει τωρα ως συμπληρωματικη πραξη της επιτευχθεισας συμφωνιας στο πλαισιο της τριτης αξιολογησης. Αν πραγματι οι Θεσμοι θελουν την Ελλα δα αλλα και τις χω ρες του Ευρωπαικου νοτου να ορθοποδησουν και να συνταξιδευσουν μαζι με τις πλουσιες χωρες στην πορεια προς αυριο, οφειλουν να σταματησουν να παιζουν την κολοκυθια, βοηθωντας ουσιαστικα προς την κατευθυνση αυτη, τωρα. Όχι απο ελεημοσυνη αλλα απο υποχρεωση που απορρεει απο τα 2 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ εγκληματικα λαθη των Ευρωπαιων και γενικοτερα των θεσμων στη διαχειριση της λεγομενης κρισης του Ελληνικου χρεους αλλα και της στα σης τους εναντι της Κυπρου, της Πορτογαλιας και της Ισπανιας. Επι τουτου, αξιζει να επισημανουμε τα εξης : Πριν απο δυο χρονια, περιπου, ο προεδρος της "Κομισιον" Ζαν-Κλον Γιούγκερ παραδεχθηκε οτι ηταν λαθος η απο φαση του "Γιουρογκρουπ" για κουρεμα των τραπεζικων καταθε&σεων στην Κυπρο το 2013. Πριν απο μερικους μηνες, ο Επιτροπος Οικονομικων της Ευρωπαικης Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί δηλωσε δημοσια αναφερομενος στην Ελλαδα, οτι χρειαζομαστε τις απαραιτητες διαρθρωτικες μεταρρυθμισεις αλλα με ανθρωπινο προσωπο και χωρις πονο. Ακομη πιο σημαντικη ειναι η προσφατη συγκλονιστικη ομολογια του απελθοντα προεδρου της Ευρωζωνης Ολλανδου Γερούν Ντάισελμπουμ οτι η διασωση των τραπεζω ν στην Ελλαδα εγινε σε βαρος των φορολογουμενων πολιτων. Βαρομετρικη θεωρειται και η παραδοχη της επικεφαλης του Διεθνους Νομισματικου Ταμει&υ Κριστίν Λαγκάρντ οτι στην " υποθεση της Ελλαδας δωσαμε λαθος θεραπευτικη συνταγη " . Οι πιο πανω τοποθετησεις των κορυφαιφν αξιωματουχων των Θεσμων επιβεβαιωνουν τη σκληροτητα των μετρων στυγνης λιτοτητας που επιβληθηκαν κατα αυθαιρετο αλλα και μη αλληλεγγυο τρο πο κατα της Ελλαδας.
Σε τούτη τη δύσκολη ώρα που το Μεταναστευτικό και η Τρομοκρατία αιωρούνται σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω απο τη Γηραιά Ήπειρο, είναι εκ των ων ουκ άνευ η υιοθέτηση ενός πολιτικού - κοινωνικοοικονομικού προτύπου με ανθρωποκεντρικό χαράχτηκα που να αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη, να διασφαλίζει τη διαφάνεια στα οικονομικά και να επιδεικνύει την υπέρτατη αλληλεγγύη στις χώρες του Νότου. Η πρόσφατη έγκριση του 3 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων θεωρείται κίνηση προ την ορθή κατεύθυνση. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών καλούνται να αποδείξουν έμπρακτα οτι δεν είναι νάνοι μπροστά στα γιγαντιαία προβλήματα που ταλανίζουν την Ε.Ε. Καλούνται να αφουγκρασθούν την αγωνιά των Ευρωπαίων πολιτών υλοποιώντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς τις πινελιές της ανελέητης λιτότητας και του πόνου που εφάρμοσε στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και στο τραπεζικό κούρεμα της Κύπρου. Ήλθε η ώρα να ευθυγραμμισθούν με το αγωνιώδες μήνυμα που έστειλε πριν από μερικούς μήνες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απο την Πνυκα της Αθήνας, οτι επείγει ο διάλογος για τον σχεδιασμό της δίκαιης και ισχυρής Ευρώπης του αύριο. Αν παρελπίδα η Ευρώπη αποτύχει να δώσει βιώσιμη λύση στο Ελληνικοοικονομικό ζήτημα και κατ’ επέκταση στην εδραίωση του κράτους πρόνοιας στα κράτη – μέλη της, με παράλληλη διάνοιξη του μείζονος κεφαλαίου της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, είναι βέβαιον οτι θα χάσει το μεγάλο στοίχημα που αφορά την ομαλή κι αισιόδοξη πορεία προς το μέλλον.