Η Ελληνική να υιοθετηθεί ως η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
_____________________________________________________________
Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού
- Ευνοική η συγκυρία λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε
- Κλειδί στην ανάπτυξη των επιστημών, της δημιουργικής οικονομίας, της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
Η Ελληνική, λόγω των συντριπτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει έναντι των άλλων άλλων γλωσσών, καθιερώνεται σιγά αλλά σταθερά στο διεθνές στερέωμα . Πολλοί πιστεύουν πως δεν είναι μακριά η μέρα που θα εδραιωθεί ως η οικουμενική γλώσσα με αιχμή τη χρήση της στην τεχνολογία και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Χαραχτηριστική είναι η παραδοχή του δισεκατομμυριούχου Μπίλ Γκέιτ ιδρυτή και ιδιοκτήτη της διεθνούς εταιρείας Μicrosoft : "Η Ελληνική γλώσσα έχει την καλύτερη μαθηματική δομή και θα χρησιμοποιηθεί για την νέα γενιά των πιο εξελιγμένων υπολογιστών˙ και αυτό, γιατί μόνον στην Ελληνική γλώσσα δεν υπάρχουν όρια."
Στη Βρετανία επιφανείς επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά «επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργάνωσης και διαχείρισης επιχειρήσεων». Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη κατέληξαν ύστερα από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι «Η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές».
Εκτιμώντας τις θαυματουργικές δυνατότητες της Ελληνικής Γλώσσας το Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN "Hellenic Quest " διανέμει παγκοσμίως ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της. Το πρόγραμμα παράγεται από την κολοσσιαία εταιρία Η/Υ "Apple", της οποίας Πρόεδρος Τζον Σκάλι είπε : «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει». Κοντολογίς, η Ελληνική, είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν «πρωτογένεια», ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα, όως χαραχτηριστικά υποστήριξαν στο Ισπανικό Κοινοβούλιο.
Πιστεύουμε βαθύτατα πως στην παγκοσμιοποιούμεν οικονομική και κοινωνική "ζουγκλοποίηση", η επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων προβάλλει ως μέγα ζητούμενο της εποχής μας. Ήλθε η ώρα, σε συνάρτηση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση, η επίσημη Πολιτεία σε Κύπρο και Ελλάδα να κάνουν τα αναγκαία διαβήματα ώστε η Ελληνική να καθιερωθεί ως η επίσημη γλώσσα των Βρυξελλών. Το όφελος για τον Ελληνισμό, την Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια κοινόητα, θα είναι σε μακροχρόνια βάση τεράστιο.
Mε την ευκαιρία της καθιέρωσης της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Μέρας Ελληνικής Γλώσσας , εμείς οι κληρονόμοι της Ελληνικής, έχουμε υπέρτατο χρέος να θωρακίζουμε συνεχώς την Ελληνική, υπενθυμίζοντας πως η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ. Ταυτόχρονα ας εισακούσουμε την παραίνεση του επιφανούς Φρανγκίσκου Λιγκόρα, [σύγχρονος Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας πρός διάδοση του πολιτισμού] «Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.»