ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΗΝΑΣ: ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
​__________________________________________________________________

[ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΗΝΑ]
 
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο του φιλολόγου, λυκειάρχη, συγγραφέα, συνδικαλιστή και ανδρός με πολιτική άποψη Γαβριήλ Μηνά. Ο εκλιπών υπηρέτησε από πολλά πόστα την ελληνική παιδεία της Κύπρου και υπήρξε αμύντορας της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικότητας του τόπου μας.

Ο Γ. Μηνάς, καταγόμενος από την κατεχόμενη Κυθρέα και με πολυετείς σπουδές στην Ελληνική Φιλολογία και τη διδασκαλία της γλώσσας, εργάστηκε στο Γυμνάσιο Πεδουλά, στο Παγκύπριον Γυμνάσιον και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Κύκκου. Ως Διευθυντής υπηρέτησε συνολικά είκοσι δύο χρόνια -στο Α΄ Γυμνάσιο Μόρφου, στο Λύκειο Στροβόλου και στο Λύκειο Ακροπόλεως, από το οποίο αφυπηρέτησε το 1993. Δίδαξε, επίσης, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και υπήρξε μέλος πολλών ειδικών επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας για τη μελέτη προβλημάτων της εκπαίδευσης.

Έγραψε εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια -πάνω σε θέματα εθνικά, πολιτικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πνευματικά-, μία σειρά από βιβλία για την ελληνική γλώσσα και για το εθνικό θέμα της Κύπρου, ενώ έκανε και μεταφράσεις ξένων έργων. Καταλυτική, όπως και αρκετών άλλων προσωπικοτήτων της κυπριακής κοινωνίας, υπήρξε η συμβολή του στην καθιέρωση της ελληνικής ως της γλώσσας διδασκαλίας στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Κύπρου, όταν από πολλούς και οργανωμένα προωθείτο η αγγλική.

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος τίμησαν τον Γαβριήλ Μηνά για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και στην παιδεία της Κύπρου σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Εορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων στις 29 Ιανουαρίου 2019. Στην εκδήλωση το έργο του Μηνά παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος, ο οποίος ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, και τα εξής:

«Σε ένα από τα κείμενά του ο Γαβριήλ Μηνάς με ενάργεια και σαφήνεια καταγράφει τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κυπριακή Εκπαίδευση στην ημικατεχόμενη, μετά το 1974, πατρίδα μας: «Για τον Κυπριακό Ελληνισμό, αναφέρει ο κ. Μηνάς, η Εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια δημόσια λειτουργία που θα βοηθήσει το άτομο να αναπτύξει τις ικανότητές του, για να μπορέσει να πραγματώσει τα όνειρά του, να ικανοποιήσει τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες του. Πέραν και πάνω απ΄ όλα, αυτή η Εκπαίδευση για την Κύπρο είναι υπόθεση «κατ΄ εξοχήν» εθνική, είναι μια κοινωνική υπηρεσία που δεν μπορεί παρά ολόψυχα να είναι στρατευμένη στον άρρηκτο αγώνα για εθνική επιβίωση και καταξίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Η Εκπαίδευση είναι εκείνη που θα διαπλάσει και θα προσφέρει στην Κύπρο και το έθνος τους επίλεκτους εκείνους πολίτες που όχι μόνο θα θέλουν αλλά και θα μπορούν να κρατάνε στους ώμους τους υπερήφανοι την ανεκτίμητη προγονική κληρονομιά, που όχι μόνο θα θέλουν αλλά και θα μπορούν να προβάλλουν και να τιμούν με τα έργα και την προσφορά τους τον Ελληνισμό διεθνώς, που όχι μόνο θα θέλουν αλλά και θα μπορούν να είναι άγρυπνοι φρουροί της εθνικής τιμής και ακαταμάχητοι και ακούραστοι διεκδικητές των εθνικών δικαίων». Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει τα ειλικρινή σου συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Γαβριήλ Μηνά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Λεζάντα: Ο Γαβριήλ Μηνάς [δεξιά] μαζί με τον γ.γ Σίμο Νησιώτη, τον αντιπρόεδρο Μίμη Θεοδότου, τον πρόεδρο Ξενή Ξενοφώντος και την ταμία Κατερίνα Αλλαγιώτη
σε εκδήλωση του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για την Ελληνική Γλώσσα το 2009

Λευκωσία 16/5/2022
Image