ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
________________________________

Η Πρεσβεία της Ελλάδας και το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού συνδιοργάνωσαν την καθιερωμένη Γιορτή των Γραμμάτων την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΣΕΚ. Τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος και η διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη που απηύθυναν χαιρετισμό τονίζοντας την αναγκαιότητα προσήλωσης στα ιδανικά που υπηρέτησαν οι Τρείς Ιεράρχες προκειμένου να βγούμε από τα σημερινά κοινωνικά και άλλα αδιέξοδα. Παρέστησαν, εκπρόσωποι της πολιτικής και δημόσιας ζωής, ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωπος του ΓΕΕΦ και πλήθος πολιτών.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Ξενής Χ. Ξενοφώντος στο μήνυμα του κάλεσε τους παρευρεθέντες να γίνουν φορείς και μεταλαμπαδευτές των ακατάλυτων αξιών της Ελληνικής Παιδείας που είχαν ως σημαία τους οι Τρείς Ιεράρχες, ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για δημιουργία μιάς ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας. Για τις δύσκολες τούτες ώρες που περνούμε ως Κύπρος και ως Ελληνισμός γενικότερα, ο κ. Ξενοφώντος έστειλε, τρία επί μέρους μηνύματα:

  1. Να κρατήσουμε πάση θυσία απρόσβλητο τον ομφάλιο λώρο Κύπρου – Ελλάδας – απανταχού Ελληνισμού
  2. Να υπάρχει συνεχώς ισχυρός άξονας Αθηνών – Λευκωσίας μέσα σε πνεύμα εθνικής ενότητας, λαικής ομοψυχίας και εικρινούς συνεργασίας των δύο αδελφών χωρών του ενός και αδιαιρέτου έθνους
  3. Να καλλιεργούμε και να προάγουμε τα ιδανικά του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού και να γαλουχούμε τα ελληνόπουλα της Κύπρου στα ιδανικά των ηρώων και μαρτύρων της ΕΟΚΑ.

Κύριος ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ιωάννης Καζάζης.