ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΗΜΕΡΑ ΗΡΩΑ ΜΑΘΗΤΗ»
________________________________________________________________________________

Αμφιθέατρο “Xenion” Παραλίμνι Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, 7.30 μ.μ.

Με συγκίνηση και υπερηφάνεια τιμούμε απόψε στο Παραλίμνι τα παλληκάρια μας, που με ηρωισμό και αυτοθυσία προσέφεραν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στην υπηρεσία της πατρίδας στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο κατ’ εξοχήν αγώνας της κυπριακής νεότητας ενάντια στη Βρετανική Αποικιοκρατία τιμάται στη θεσμοθετημένη, πλέον, εκδήλωση μνήμης και τιμής του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα «Ημέρα Ήρωα Μαθητή», που διοργανώνεται σήμερα σε συνεργασία με την Ένωση Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 Παραλιμνίου, την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, τον Δήμο Παραλιμνίου και το “Xenion High School” Παραλιμνίου.

Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε νεαρούς μαθητές της επαρχίας Αμμοχώστου, που, μαζί με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους, κράτησαν τα ηνία του Αγώνα που άρχισε την 1η Απριλίου 1955. Το όνειρο του Κυπριακού Ελληνισμού για απελευθέρωση της Κύπρου και Ένωση με την Ελλάδα αγκαλιάστηκε από όλο τον λαό, το σθένος, όμως, και η αποφασιστικότητα που χαρακτήριζε τους μαθητές ήταν απαράμιλλα. Με απόλυτη μυστικότητα πραγματοποιούσαν τις επικίνδυνες αποστολές που τους ανετίθεντο – διανομή φυλλαδίων, εξασφάλιση πληροφοριών, παρακολούθηση υπόπτων, μεταφορά όπλων, διενέργεια επιθέσεων, ετοιμασία εκρηκτικών – και, όταν οι κατακτητές επέβαλλαν το κλείσιμο των σχολείων τους, οργάνωναν διαδηλώσεις και άνοιγαν τα κρυφά σχολειά. Ο Πετράκης Γιάλλουρος – ο περήφανος σημαιοφόρος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου – ο Ηλίας Παπακυριακού, ο Λουκάς Λουκά, ο Γιασουμής Χατζηθεοδοσίου και ο Ανδρέας Παρασκευάς είναι μερικοί μόνο από τους ήρωες μαθητές, που τίμησαν με τη θυσία τους την ελληνική ψυχή και τους νέους της γενιάς τους.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, για τη συνεχή πραγματοποίηση εκδηλώσεων με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων του Κυπριακού με τον Μητροπολιτικό και τον Απανταχού Ελληνισμό, τη διάδοση των αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού, και τη διαφύλαξη της γλώσσας και της εθνικής μας ταυτότητας. Σε περιόδους κρίσης – οικονομικής και ηθικής – όπως αυτή την οποία διερχόμαστε, η υιοθέτηση προτύπων εθνικής συνείδησης, ανιδιοτέλειας και αυταπάρνησης, είναι η σοφότερη άμυνα και η καλύτερη προσφορά προς τη νεότητα.

Συγχαίρω, επίσης, τη διεύθυνση του Xenion High School για τη διάθεση των χώρων για πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, καθώς και τους καθηγητές και τους μαθητές του σχολείου που ετοίμασαν το καλλιτεχνικό μέρος που θα παρακολουθήσουμε.

Με τη σκέψη στραμμένη στους ήρωες μαθητές της Αμμοχώστου, και με τη δέσμευση πως εξήντα τόσα χρόνια μετά τη θυσία τους δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση και επιστροφή στην πόλη του Ευαγόρα, σας καλώ να απολαύσουμε το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Κώστας Καδής
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Image
Image
Image