ΕΚΔΡΟΜΗ ΙΕΠ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
______________________________________________

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22-26 Ιουνίου 2019 η εκδρομή του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Αν και σύντομη σε διάρκεια, η εκδρομή ήταν πολύ πλούσια σε περιεχόμενο. Σαν κινηματογραφική ταινεία περνούν από μπροστά μας οι όμορφοι τόποι που επισκεφθήκαμε, όπως:

  • Η πανέμορφη πόλη της Ξάνθης, η αρχόντισσα της Θράκης, όπως την αποκαλούν, αμφιθεατρικά κτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόππης με τον ποταμό Κόσυνθο να τη διασχίζει. Η Ξάνθη με τις καπναποθήκες, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το περίφημο Λαογραφικό της Μουσείο, την όμορφη πλατεία της και την όλη φυσική της ομορφιά.
  • Η μαγευτική διαδρομή με το <τρενάκι>  μέσα στα Θρακικά Τέμπη, κατά μήκος του ποταμού Νέστου και το πανέμορφο και μοναδικό στο είδος του ποτάμιο σπήλαιο του Αγγίτη με τους πολύχρωμους και ποικιλόμορφους σταλακτίτες.
  • Το πανέμορφο πάρκο των νερών της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα και το βαπτιστήριο της Αγίας  Λυδίας, της πρώτης ευρωπαίας που βαπτίστηκε χριστιανή από τον Απ. Παύλο στον ποταμό Ζυγάκτη, στα μέσα του 1ου αιώνα.
  • Το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφίνισσας, κτισμένο στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Παγγαίου, με τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας  που άφηνε νεκρό επι τόπου όποιον δοκίμαζε να την σηκώσει και το μοναδικό σε τέχνη και ομορφιά ξυλόγλυπτο τέμπλο της.
  • Η μαγευτική διαδρομή στη λίμνη Βιστωνίδα και το γραφικότατο Πόρτο Λάγος, με τις ξύλινες γέφυρες και τα δυο μικρά νησάκια, την υπέροχη θέα προς το Θρακικό Πέλαγος, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το παρεκκλήσι της Παναγίας της Παντάνασσας.
  • Η όμορφη Κομοτινή με τα βυζαντινά τείχη, το ηρώο με το ξίφος που αποτελεί το σύμβολο της πόλης, τον μητροπολιτικό μεταβυζαντινό ναό και το μουσουλμανικό τέμενος.
  • Το πιο όμορφο μπαλκόνι της Χαλκιδικής, όπως αποκαλούν την πόλη της Καβάλας, με το κάστρο και την πανοραμική θέα της πόλης από εκεί ψηλα, το παλιό υδραγωγείο, τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στο προαύλιό του.
  • Η επίσης μαγευτική διαδρομή προς την Ουρανούπολη, μέσω της πανέμορφης πόλης του Σταυρού, της αρχαίας Ολυμπιάδας, των Σταγείρων, της Ιερισσού, και των Νέων Ρόδων και η απολαυστική κρουαζιέρα στο Άγιο Όρος με τη συνοδεία των γλάρων που περιτριγύριζαν το καράβι και με  το βλέμμα να μη χορταίνει να ατενίζει την απέραντη γαλάζια θάλασσα και τα πανέμορφα αγιορίτικα μοναστήρια που ξεφύτρωναν στις πλαγιές του Άθω.
Image
Image
Image