ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
______________

​To Ινστιτούτο  Ελληνικού  Πολιτισμού  χαιρετίζει την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού  Συμβουλίου για εκπόνηση μελέτης  με σκοπό την ακτοπλοική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.

Το  αίτημα για θαλάσσια  επιβατική σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας είναι  άρρηκτα συνυφασμένο με ζωτικούς κοινωνικούς, τουριστικούς,  οικονομικούς, πολιτιστικούς, αλλά και εθνικούς λόγους που αφορούν στην καθημερινή  διαβίωση και την ίδια την ύπαρξη του Κυπριακού Ελληνισμού στη  γη των προγόνων του. Ταυτόχρονα, το όλο θέμα, ταυτίζεται με την χάραξη της ευρύτερης γεωστρατηγικής και οικονομικής προοπτικής του Ελληνισμού στη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων,  με αιχμή τον προωθούμενο άξονα Αιγύπτου – Ισραήλ –Κύπρου –  Ελλάδας.  Προς τούτο, υπενθυμίζουμε την προφητική  επισήμανση του τότε πρέσβη της Ελλάδας  στη Λευκωσία  Κυριάκου Ροδουσάκη στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μεγαλόνησος πρέπει να καταστεί μέσω των θαλάσσιων μεταφορών γεωστρατηγική γέφυρα της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.

Πέραν τούτου,  θεωρούμεν  ως ομηρία των  πολιτών  και δη των αεροφοβικών  την απουσία  ακτοπλοικής σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα  και κατ επέκταση  με την Ευρώπη  οι οποίοι εξαναγκάζονται να ταξιδεύουν  εκτός Κύπρου μόνον με αεροπλάνο. Ως  Ινστιτούτο  Ελληνικού  Πολιτισμό, είμαστε πεπεισμένοι πως  υπάρχει η δυνατότητα  χρηματοδότησης του έργου από από τα Κοινοτικά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης ή άλλα  όπως τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα που αποσκοπούν στην ευκολότερη σύνδεση των απομακρυσμένων  και απομονωμένων περιοχών  με  τις χώρες  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

​Ζητούμεν από το νεοσύστατο Υφυπουργείο Ναυτιλίας να εκπονήσει εμπεριστατωμένη μελέτη ώστε ο σχετικός  φάκελος που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι  πλήρως κατατοπιστικός και τεκμηριωμένος.

Καλούμεν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον  πρόεδρο της Βουλής, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο,  την υπουργό Επικοινωνιών και Μεταφορών, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων  αλλά και τους οργανωμένους φορείς του τόπου,  να ασκήσουν την  μέγιστη επιρροή τους, ώστε  το πάγιο  αίτημα για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου  με την Ελλάδα και  κατ επέκταση με την Ευρώπη να γίνει πραγματικότητα.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ  2 Νοεμβρίου  2018    www. iep-cyprus.com