ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΜAGNA GRECIA - ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ - ΣΙΚΕΛΙΑ
___________________________________________

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού πραγματοποίησε με επιτυχία τη θεματική εκδρομή – ‘Οδοιπορικό στη Μεγάλη Ελλάδα’ , σε περιοχές της Ελληνικής Καλαβρίας και νοτιοανατολικής Σικελίας, από τις 5 μέχρι 11 Ιουλίου 2018.

​Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να ξεναγηθούν στο Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Μεγάλης .Ελλάδας στο Ρήγιο , να επισκεφθούν το μεσαιωνικό χωριό Γεράκι, την Ελληνορθόδοξη μονή στο χωριό Σεμινάρα καθώς επίσης τα ‘Ελληνόφωνα’ χωριά της Καλαβρίας Γκαλιτσιανό και Μπόβα ή αλλιώς ‘Χώρα του Βούα ‘ . Οι περιηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άτομα από την περιοχή που μιλούν ακόμα και σήμερα τη γρεκάνικη γλώσσα, να επισκεφθούν παραδοσιακούς οικισμούς και μουσεία και να απολαύσουν τοπική μουσική , τη γνωστή ‘ταραντέλα’ σε μία αρκετά συγκινησιακή  ατμόσφαιρα  .

​Στη Σικελία η επίσκεψη περιλάμβανε τον αρχαιολογικό χώρο των Συρακουσών συμπεριλαμβανομένου του μικρού νησιού της Ορτυγίας , την πανοραμική Ταορμίνα με το περίφημο αρχαίο ελληνικό θέατρο , μέρος του ηφαιστείου της Αίτνας και την ενδιαφέρουσα πόλη της Κατάνιας. Επισκέψεις έγιναν επίσης στην Κοιλάδα των Ναών, στον αρχαιολογικό χώρο του Ακράγαντα και στην μπαρόκ πόλη του Νότο η οποία περιλαμβάνεται στο κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνεσκο.

​Συνοδός ήταν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου  Μόνικα Λιατήρι. Ξεναγοί, η καθηγήτρια Βασιλική Βούρδα, μόνιμη κάτοικος Ρηγίου και ο καθηγητής Ματτέο Μιάνο, πρόεδρος του συλλόγου ξεναγών Σικελίας , άριστος γνώστης και χρήστης της Ελληνικής Γλώσσας.

​Το Ινστιτούτο θα πυκνώσει  τις θεματικές εκδρομές στην Μεγάλη Ελλάδα και προγραμματίζει δραστηριότητες για ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τους Ελληνόφωνους συλλόγους της Καλαβρίας, της Απουλίας και της Σικελίας.