Πασχαλινή εκδρομή στην Κέρκυρα και την Πίνδο
________________________________________

Με συμμετοχή 50 ατόμων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχίαη 8ήμερη πασχαλινή εκδρομή του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού στην πανέμορφη Κέρκυρα, την Πίνδο και τα Ζαγοροχώρια.

Πρώτο βράδυ στην Θεσσσαλονίκη για ψώνια και παρακολούθηση των Παθών τη Μεγάλη Πέμπτη στον επιβλητικό ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ξεκίνησε το οδοιπορικό για το νησί των Φαιάκων. Διά μέσω της ταχείας Εγνατίας με τις πάμπολλες γέφυρες και σήραγγες φθάσαμε στην Ηγουμενίτσα.Επιβίβαση στο καράβι. Σε μιάμισυ ώρα υπέροχης κρουαζιέρας με φόντο τα πανύψηλα βουνά της Ηπείρου και τα σαγηνευτικά νησάκια του Ιονίου με τα τιρκουάζ νερά, φθάσαμε αργά το απόγευμα στην Κέρκυρα, αντικρύζοντας τα επιβλητικά κάστρα και στο βάθος το όρος Παντοκράτορας. Το ξενοδοχείο στο θέρετρο ΝΗΣΑΚΙ κοσμοπολίτικο και φιλόξενο. Το βράδυ παρακολουθήσαμε την κατανυχτική περιφορά του Επιτάφιο με τις πολύχρωμες μπάντες στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας η οποία βούλιαξε από χιλιάδες κόσμο.

Το Μεγάλο Σάββατο το ίδιο σκηνικό. Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν την τεράστια Πλατεία και τα σοκάκια γύρω από την Μητρόπολη και τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, από όπου παρακολούθησαν την πρώτη Ανάσταση. Το σπάσιμο των μπότηδων που έπεφτανσαν βροχή από τα γύρω μπαλκόνια με τις φαρδιές κόκκινες κορδέλλες αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη.Το βράδυ της Ανάστασης προτιμήσαμε την εκκλησία στο χωριό Νησάκι, κοντά στο ξενοδοχείο μας για να αποφύγουμε τον συνωστισμό της πόλης. Μαγειρίτσα , τσούγκρισμα αυγών κι ευχές συνόδευσαν την όμορφη βραδυά.

Το μεσημέρι της Ανάστασης , γλέντι και χορός στην τεράστια βεράντα του ξενοδοχείου πάνω από το κύμα με άπλετη θέα το Ιόνιο και τα βουνά της Ηπείρου. Το απόγευμα βόλτα στην μαγευτική Παλαιοκαστρίτσα.

Από το ύψωμα ΜΠΕΛΛΑΒΙΣΤΑ στο παραδοσιακό χωριό Λιαπάδες, η θέα συγκίνησε τους πάντες. Το απόγευμα, κάναμε τον γαλαζοπράσινο γύρο της Β. Κέρκυρας  με πρώτο σταθμό το παραθεριστικό χωριό Κασσιόπη, απέναντι από τους Αγίους Σαράντα της αλύτρωτης Βορείου Ηπείρου. Μας υποδέχτηκε ο πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού συλλόγου Κώστας Σαρακηνός, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία για ανταλλαγή αποστολών και σύναψη στενών πολιτιστικών σχέσεων με το Ινστιτούτο. Αποπειραθήκαμε να σκαρφαλώσουμε το λεωφορείο στην Παλιά Περίθεια στο όρος Παντοκράτορας αλλα μάταια. Η μεγάλη κίνηση στο στενό κι ανηφορικό δρομάκι, μας υποχρέωσε να επιστρέψουμε στην βατή κεντρική οδό, συνεχίζοντας για την Αχαράβη και το Σιδάρι με το παγκοσμίου φήμης κανάλι του έρωτα ή Canal D'Amour. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μέσω πανέμορφης διαδρομής με οργιώδους βλάστησης με το καταπράσινο των δένδρων κυρίως κυπαρισσιών να γλυκοφιλούν το γαλάζιο της θάλλασσας.

Την Τρίτη του Πάσχα πλημμυρισμένοι με φανταχτερές εικόνες και συγκινήσεις, μέσω τηςΗγουμενίτσας και τηςΕγνατίας φθάσαμε στο θρυλικό Μέτσοβο. Η κίνηση έντονη και οι καπνιές από τα κοντοσούβλια, τα κοκορέτσια και τους οβελίες να πετούν προς τα ουράνια. Σκαρφαλώνοντας στα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1500  μέτρα κάναμε τον φανταστικό γύρο της Λίμνης των Πηγών Αώου, θυμίζοντας Καναδικό τοπίο. Μέσω διαδρομής Αλπικού τύπου και  με σταθμό για να αποθανατίσουμε το τοξωτό γεφύρι Σπανού, φθάσαμε στην Βασιλίτσα Γρεβενών στο παραδοσιακό ξενοδοχείο πέτρας – ξύλου, VASILITSA RESORT & Spa, μερικά χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, όπου το χιόνι καλά κρατούσε στις ψηλές κορυφές. Την επομένη επίσκεψη στα Ιωάννινα, στο Σπήλαιο Περάματος, στο κάστρο τις Καλέ και βαρκάδα στη λίμνη Παμβώτιδα με βόλτα στο Νησάκι της Κυρά Φροσύνης. Η μέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο μεγαλοπρεπές φαράγγι του Βίκου, στο Τοξωτό γεφύρι Νούτσου με τον ποταμό Βοιδομάτη στα πάνω του. Το βράδυ ξέφρενο αποχαιρετιστήριο γλέντι με χορό, τραγούδι και ζωντανή μουσική.

Την επομένη πήραμε τον δρόμο της επιστροφής με πρωινή επίσκεψη στο τρίτο επιβλητικό πέτρινο γεφύρι Αζίζ Αγά στον ποταμό Βενέτικο στο δρόμο Γρεβενών - Βασιλίτσας. Με γλυκιές αναμνήσεις που τυπώθηκαν βαθιά στην ψυχή μας για ολόκληρη την ζωής μας, προσγειωθήκαμε στην Κύπρο, από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, κατενθουσιασμένοι, τόσο για την συνολική ποιότητα τηςεκδρομής, όσο και για τα όμορφα μέρη και τους πολιτισμικούς θησαυρούς που είδαμε.

Επικεφαλής της αποστολής ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ξενής Χ. Ξενοφώντος και συναρχηγός ,ο Χριστάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Δ.Σ. που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να στεφθεί με επιτυχία το πασχαλινό ταξίδι, για το οποίο όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια