H Κύπρος στον αστερισμό του φαινομένου Εμμανουέλ Μακρόν
_____________________________________________________

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

  • Κοινή πορεία Κύπρου - Ελλάδας – Γαλλίας με φόντο την ενιαία Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια

Μεταίχμιο για την ανατολή μιας νέας ελπιδοφόρας εποχής για την Ευρώπη σηματοδοτεί η πρόσφατη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο η οποία "διανθίστηκε" από τις ύβρεις του Τούρκου προέδρου κατά του Γάλλου ομολόγου του αλλά και από το αγεφύρωτο χάσμα για τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη διεθνή σκηνή. Η αποφασιστική επανατοποθέτηση του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν "για εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ" παρά την κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόλαντ Τραμπ, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη με σαφώς αυξημένη τη διάθεση της Γαλλίας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα διεθνή τεκταινόμενα.
Οι επανειλημμένες διακηρύξει του Ε. Μακρόν για την αναγκαιότητα επανίδρυσης της Ευρώπης δικαιολογεί εν πολλοίς τη στάση της Γαλλίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Του λόγου το αληθές καταμαρτυρεί άλλη σημαδιακή δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι κανένα Ευρωπαϊκό κράτος μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις όπως η άμυνα και η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, η ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή επανάσταση, η ρύθμιση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και οι ασύμμετρες απειλές.

Κύπρος - Ελλάδα - Γαλλία - Συμμαχία

Οι ευοίωνες προοπτικές που αναφύονται μέσα από τις μεγαλεπήβολες σκέψεις και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου, προσδίδουν ξεχωριστή δυναμική στις κορυφαίες υποθέσεις Κύπρου και Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά το Κυπριακό, τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο ωρών και τα ανοικτά Ελληνοτουρκικά θέματα. Χαραχτηριστικές είναι οι σαφείς αλλά και προσεκτικές τοποθετήσεις της νέας πρέσβειρας της Γαλλίας στην Κύπρο, Isabelle Dumont, στην πρώτη συνέντευξή της (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, 26.10.2019). «Ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Γαλλία υπεραμύνεται της κυριαρχίας της Κύπρου γιατί θεωρούμε πως η κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να τυγχάνει υπεράσπισης και επίσης λόγω της ανάγκης υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας». Αναφερόμενη στον Γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total, που διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, υπογράμμισε πως η « κυριαρχία της Κύπρου είναι τόσο σημαντική που αν χρειάζεται να δράσουμε, θα δράσουμε». Οι λόγοι δεν είναι μόνο πετρελαϊκοί, εξαιτίας της εμπλοκής της γαλλικής Total στο Κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα. Είναι κυρίως πολιτικοί, γεωπολιτικοί και στρατηγικοί και συναρτώνται ευθέως προς την προσπάθεια του προέδρου Ε. Μακρόν, η Γαλλία να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποφέρει από ηγετική στελέχωση, έκδηλη εσωστρέφεια, αδυναμία εκφοράς πειστικού δυνατού λόγου και έκφρασης αποφασιστικού ρόλου σε περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις». 2 2 Σε τούτη την ευνοική συγκυρία, με έναυσμα το Brexit και τη δυναμική της πολιτικής του προέδρου Ε. Μακρόν, Κύπρος και Ελλάδα καλούνται να αναλάβουν αποφασιστικές και καλά μελετημένες πρωτοβουλίες για σύναψη ισχυρών διμερών σχέσεων με τη Γαλλία σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, καλούνται να παίξουν σημαίνοντα ρόλο στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κρατών – εθνών με κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας που να εγγυάται στην πράξη την εδαφική ακεραιότητα των μελών της αλλά και την κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.