Έμπρακτη Ευρωπαϊκή στήριξη προς Κύπρο - Ελλάδα
______________________________________________

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

  • Στη γωνιά η Τουρκία με Γαλλική σφραγίδα και φόντο το Brexit

«Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η Ευρωπαική Ένωσηεναντίον μας, θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε τι θα γίνει, θα αυξηθεί η ένταση. Γιαυτό, πρέπει να κάνουμε βήματα μαζίγια την μείωση της έντασης». Η πιο πάνω δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας,Μεβλούτ Τσαβούσογλου,μετά την Συμφωνία που επετεύχθη στις 4 Φεβρουαρίου 2020 στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου RELEXγια προσθήκη δύο ατόμων στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες Τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική ζώνη, είναι ενδεικτικές του απομονωτικούκλοιού στον οποίο βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα.Αυτό ενισχύεται και από την αιφνίδια ανακοίνωση της Ευρωπαικής Επιτροπής δυο ημέρες αργότερα για έναρξη νέας διαδικασίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, αφήνοντας εκτός νυμφώνος την Τουρκία.

Υπό το φώς αυτών των εξελίξεων, άρχισαν να σφραγίζονται επιβεβαιωτικά οι προ πολλού εκτιμήσεις πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων πως είναι θέμα χρόνου η χάραξη νέας Ευρωπαικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Σαυτό συνηγορεί και η κατεξακολούθησηυποστήριξης της Κύπρου από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, μάλιστα με Ευρωπαικές κορώνες. Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπροτο 2017 ο Γάλλος πρόεδρος στη συνάντηση του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη τόνισε πως «ανησυχούν βαθύτατα τη Γαλλία περιστατικά που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα στην Κυπριακή θάλασσα»εκφράζοντας «όχι μόνον την αλληλεγγύη αλλά και την υποστήριξη υποστήριξή μας προς την Κύπρο.»Στις 14/6/2019, κατά τη διάρκεια της 6ης Συνόδου των χωρών του Νότου της ΕΕστη Μάλτα, ο κ. Μακρόν δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ταυτόχρονα εξέφρασε την «αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», διαμήνυσε ο Μακρόν. Εξάλλου, κατά τη διάρκειατης πρώτηςσυνάντησης στο Παρίσι με τονΈλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο. Μητσοτάκη, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε: «Θέλουμε να ενισχύσουμε τηνάμυνα της Ευρώπης.Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν πρόκειται να δείξουν αδυναμία σε αυτόν τον τομέα. Θα ήθελα να εκφράσω την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ»κάνονταςαναφορά στην παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle στη Μεσόγειο.

Έχοντας αυτά κατά νουν, πιστεύουμε πως ξεκίνησε μια νέα εποχή στον τομέα της Εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε με φόντο την έξοδο της Βρετανίας, [Brexit] στις 31 Ιανουαρίου 20220, με θετικότατες επιδράσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα. Φυσικά αυτή η πορεία θα προσλάβει σάρκα και οστά με τη συγκρότηση κοινής Ευρωπαικής εξωτερικής πολιτικής και ενιαίας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Ας είμαστε πανέτοιμοι, λοιπόν, Κύπρος και Ελλάδα,να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στο διαμορφούμενο γεωπολιτικό τοπίο για προώθηση και εδραίωσητων εθνικών δικαίων του Ελληνισμού.