Ευθύνη όλων να εξέλθουμε αλώβητοι και σοφότεροι από την παρούσα κρίση
_______________________________________________________________

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

  • Μαζί, Κύπρος και Ελλάδα μπορούμε να κερδίσουμε τη διμέτωπη μάχη με φόντο το μεταναστευτικό και την πανδημία

Αμήχανοι και βαθύτατα προβληματισμένοι παρακαλουθούμε αυτοπεριορισμένοι στα σπιτικά μας καταφύγια τις εξελίξεις γύρω από το παγκόσμιο ζήτημα της πανδημίας του κορονοιού.Το μυαλό μας στριφογυρίζει στους ανθρώπους που κινούνται μεταξύ ζωής και θανάτου στην εντατική κάποιου νοσκομείου. Τα βλέμματα μας στρέφονται στούς ηρωικώς μαχόμενους του τομέα της Υγείας που δίνουν κάθε ικμάδα των δυνάμεων τους για τη διάσωση των ασθενών και αναχαίτιση της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Αναπόφευκτα, οι προβολείς της δημοσιότητας στρέφονται, δικαίως, σε όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωση παρέχοντας στους πολίτες τις αναγκαίες πληροφορίες για προστασία από τον ασύμμετρο πόλεμο που απειλεί με εκατόμβες την ανθρωπότητα. Η κάθε επόμενη μέρα που ξημερώνεικρέμεται από τα χείλη τουΣωτήρη Τσιόρδα, των υπουργών Υγείας Κύπρου -Ελλάδας και των στενών συνεργατών τους.Την ώρα που σύρονται αυτές οι γραμμές ουδείς γνωρίζει τις διαστάσεις που θα προσλάβει η πανδημία σε Κυπριακό,Ελλαδικό, Ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο ευρύτερα. Οι εκτιμήσεις από τους επιστήμονες της Υγείας συνηγορούν πως, αν ακολουθήσουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα θα δαμάσουμε τον αόρατο εχθρό που απειλεί να μας κατασπαράξει. Ως εκ τούτου, η απόλυτη αυτοπειθαραχίατου καθενός μας στην ευλαβική τήρηση των μέτρων προβάλλει ως μονόδρομος.

Σήμερα που Κύπρος και Ελλάδα, πέραν από την περιπέτεια της πανδημίας, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον αιώνιοΟθωμανό τρομοκράτη που απειλεί με υπέρμετρο θράσος τα ιερά και τα όσια μας από τον Έβρο, την Βόρεια Ήπειρο και το Αιγαίο μέχριτη Κύπρο, καλούμαστε να σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι. Η υπευθυνότητα και η ομοψυχία που επιδεικνύουν οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα και την Κύπρο στοθέμα του Μεταναστευτικού με φόντο τονΈβρο και την γραμμή << Αττίλα>> στην Κύπρο, αφήνει αισιόδοξες νότες ότι θα τα καταφέρουμε. Η διμέτωπη μάχη που δίνουμε σήμεραως Ελληνισμός, πρέπει πάση θυσία να είναι νικηφόρα. Η επόμενη μέρα που θα μας βρεί λίγο ή πολύ λαβωμένους να μετρούμε τις πληγές μας, δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Τουναντίον, θα κληθούμε,αναπόφευκτα , να διαβουμε ένα νέο γολγοθά, ίσως χειρότερο της οικονομικής –τραπεζικής κρίσης του 2012 -13.

Εχοντας αυτά κατά νού, μέγα ζητούμενο σε πρώτη φάση είναι να ξεπεράσουμε την παρούσα κρίση με τις λιγότερες απώλειες. Σε δεύτερη, φάση κορωνίδα των επιδιώξεων πρέπει να είναι:

  1. Σε τοπικό επίπεδο, επείγει η χάραξη ενός νέου προγραμματισμούγια ανασυγκρότηση των δομώντου κράτουςμε στόχο την οικονομική ανάπτυξη που δεν θα αποσκοπεί στην κερδοσκοπία αλλά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
  2. Σε εθνικό επίπεδο, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη υιοθέτησης μόνιμου και ζωντανού διαύλου συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας στοντομέα της στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειαςκαι σενευραλγικούς κοινωνικοοικονομικούς τομείς, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψιν τα κραυγαλέα κενά που χαραχτηρίζουν την Ευρωπαική Ένωση.

Με την ελπίδα ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες, ας μη μας διαφεύγει ούτε στιγμή από το μυαλό, πως η λευτεριά και η ευημερία παραστέκει μονάχα στο πλευρό ενός έθνουςενωμένου, ομόψυχου, τίμιου, εργατικού, ηθικού και ανδρείου. Ας το πιστέψουμε πως ενωμένοι, ως λαός και ως έθνος, μπορούμε.