ΝΑΙ, Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΕΛΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
_____________________________________________________________

 

Ναί, η Aνάσταση θέλει επανάσταση 

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

  • Δεύτε λάβετε το ανέσπερο φώς του αγώνα για λύτρωση του Κυπριακού Ελληνισμού

 Γιορτάζουμε φέτος το 49ο Ελληνικό Πάσχα με την Κύπρο να σηκώνει για άλλη μια  χρονιά τον σταυρό του μαρτυρίου χωρίς προς το παρόν να ξεπροβάλλει στον ορίζοντα σωτήριο φως. Απούσας εθνικής στρατηγικής και μακρόπνοου οράματος, το Κυπριακό ασφυκτιά στη μέγγενη των Ερντογανικών μεθοδεύσεων ενώ η ημικατεχόμενη μας  χώρα αναζητά συνταγή εξόδου από τα κοινωνικά αδιέξοδα, στα οποία την εξαπέστειλαν φαιδροί πολιτικοί ηγέτες. Από την πλευρά της, η προβληματιζόμενη κοινωνία των πολιτών ανησυχώντας βαθύτατα για το αύριο, επιζητά αγωνιωδώς την πορεία προς την πνευματική αναβάπτιση, την ελευθερία και την ευδαιμονία.

 Την ίδια ώρα, μωροφιλόδοξοι κομματάρχες παλιάς και νέας κοπής, παρά το στραπάτσο και την ψυχρολουσία του αποτελέσματος των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, εξακολουθούν να παίζουν αμέριμνα το βιολί τους με μοναδική έγνοια τις επόμενες εκλογές, χωρίς να ''φακκούν πενιά'' για τις επόμενες γενεές. Εξακολουθούν να συμπεριφέρονται υπεροπτικά αγνοώντας αλαζονικά ότι στα 15 χρόνια της διακυβέρνησης τους, φόρτωσαν τον λαό και τη χώρα με οξύτατα προβλήματα, θυματοποιώντας πρωτίστως τη νεά γενιά η οποία φυτοζωεί στις καφετέριες συντηρούμενη από το χατζιρλίκκι των γονέων και των παππούδων.

 Το μέγα δυστύχημα είναι ότι στο στρατόπεδο της  λεγόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα καταγράφονται ως τραγελαφικά. Η ηγεσίες των μεγαλύτερων κομμάτων  παραμένουν αιχμάλωτες των παθογενειών τους,  αρνούμενες να αντιληφθούν ότι η υγιής κοινωνία τους έχει γυρίσει την πλάτη. Χωρίς ίχνος αιδούς, εξακολουθούν να θέτουν τα κομματικά και άλλα ιδιοτελή τους συμφέροντα υπεράνω, αγνοώντας ότι η πατρίδα βρίσκεται πρό των πυλών της κοινωνικοοικονομικής κατηφόρας, της εθνικής κατάπτωσης και της παράδοσης  στις αγκάλες των νεοθωμανών της Άγκυρας. Τα πράγματα προσλαμβάνουν φοβερές διαστάσεις, καθώς οι ηττημένοι των εκλογών αντί να μετανοήσουν για τα ασύγγνωστα λάθη τους και τις άστοχες πολιτικές τους πρακτικές, επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα νεό φιλοτεχνημένο πρόσωπο στην απέλπιδα προσπάθεια τους να ξεγελάσουν για άλλη μια φορά τους πολίτες.

 Μάταια όμως πασκίζουν, γιατί αυτή τη φορά οι πολίτες έχουν αφυπνισθεί και η ενεργός κοινωνία εισήλθε στον αστερισμό της αποβολής των ψυχωτικών ασθενειών του παρελθόντος, διαμορφώνοντας ένα πλειοψηφικό ρεύμα που εγγυάται ένα ελπιδοφόρο αύριο.

 Μόνη διέξοδος για να υπερβεί η δεινοπαθούσα Κύπρος και ο λαός της τα φρικτά πάθη, δεν είναι άλλη από τον υπερκομματικό ξεσηκωμό των τίμιων δυνάμεων της  κοινωνίας, συγκροτώντας κοινό μέτωπο για εξυγίανση του πολιτικού  βίου και  εδραίωση συνθηκών ισοπολιτείας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Για να επιτευχθεί αυτό, προααπαιτείται στελέχωση των κρίσιμων πολιτειακών θεσμών με τους άριστους των αρίστων. Τούτη τη δύσκολη ώρα, λοιπόν, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη ανάδειξης τίμιων  και επιφανών πολιτικών στελεχών που θα προετοιμάσουν το αναγκαίο θεσμικό υπόβαθρο για ριζική ανασυγκρότηση της χώρας και αναστήλωση του καταρρέοντος αξιακού συστήματος. Προς τούτο, οι ευθύνες του νέου προέδρου της Δημοκρατίας και των συνεργατών του είναι τεράστιες.

 Άγιες μέρες που είναι, αν θέλουμε  να απελευθερωθούμε από τα διαβολικά δεσμά που καταδυναστεύουν την μαρτυρική μας πατρίδα, έχουμε υπέρτατο χρέος, ατομικό και συλλογικό, να πορευθούμε στον δρόμο της  αρετής, της τιμής και της αξιοπρέπειας. Καλούνται οι δυνάμεις του  πνεύματος, του πολιτισμού, της εργασίας και της τίμιας επιχειρηματικότητας, να τεθούν επικεφαλής στην πρώτη γραμμή ενός νέου αγώνα με οδηγό το δίκαιο, το ηθικό, το αληθές και το πρέπον, για να δώσουν όραμα στον Κυπριακό Ελληνισμό με σκοπό να χαράξει η αυγή της κοινωνικής αναγέννησης και της  εθνικής λύτρωσης.

 Το ηχηρό χαστούκι που δέχθηκε η κομματοκρατία και τα  κυκλώματα της  μαφιόζικης κοινωνικοοικονομικης συμπαιγνίας στις 12 του Φεβράρη 2023, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα κοινωνικής ανασυκρότησης κι εθνικής αναγέννησης. Κοντολογίς, σήμανε ή ώρα για ενεργό εμπλοκή στα κοινά των τίμιων και άξιων δυνάμεων του λαού, απαλλάσσοντας τον τόπο από διαβολικές πολιτικές συμπεριφορές προμηνύοντας την ανάσταση της κοινωνίας και της αιμάσσουσας πατρίδας. Η μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας μαρτυρεί πως, η ανάσταση δεν μπορεί να έλθει χωρίς επανάσταση! Καλό Πάσχα με την φλόγα του αγίου φωτός και της ελπίδας, αναμμένη ολόχρονα.

*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού,www.iep.org.cy

Λευκωσία 12/04/2023