ΟΜΙΛΙΑ – ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ''ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ'' ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 'ΧΙΛΤΟΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ' ΣΤΙΣ 25/01/2023
_____________________________________________________________

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί, Φίλες και Φίλοι,

 Είναι μεγάλη τιμή για μάς του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού να έχουμε μαζί μας καταξιωμένες προσωπικότητες της πολιτικής, νομικής, οικονομικής και γεωπολιτικής διανόησης, στην προσπάθεια μας να αναδιφήσουμε τα τεκταινόμενα στην ευρωπαική γειτονιά μας και αναπόφευκτα στον ταραγμένο πλανήτη.

 Υπό τη σκιά των εικόνων φρίκης που αναδύονται μέσα από το πολεμικό θέατρο στην  Ουκρανία, στριφογυρίζει στο μυαλό μας το αδυσώπητο ερώτημα: Μπορεί ή δεν μπορεί η Ευρωπαική Ένωση να πρωταγωνιστήσει στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό  συμβάλλοντας καταλυτικά στη θέσπιση κανόνων επιβολής του Διεθνούς Δικαίου;

 Στην κοινή γνώμη είναι διάχυτη η αντίληψη πως η Ευρωπαική Ένωση με  τις υπάρχουσες δομές της και τον τρόπο που λειτουργεί, έχει αποχρόζουσες αδυναμίες που εμποδίζουν τη δημιουργία της ισχυρής δύναμης που θέλουμε και οραματιζόμαστε. 

 Φρονούμεν πως, αυτές οι αδυναμίες δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να μας κάνουν να αποστρεφόμαστε την Ευρώπη και κάθε τι το Ευρωπαικό. Τουναντίον, θα πρέπει να χαλυβδώνουν την πίστη μας για συνεχή - συνειδητή προσπάθεια, ατομική και συλλογική, ώστε μια μέρα να φτιάξουμε την Ευρώπη των ονείρων μας, την πανίσχυρη δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στο παγκόσμιο στερέωμα.

 Είμαστε βέβαιοι πως οι εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι θα φωτίσουν επαρκώς με τις  εξειδικευμένες παρεμβάσεις τους, τις πτυχές του όλου ζητήματος.

Εμείς ως Κοινωνία των Πολιτών και άνθρωποι του πολιτισμού, θεωρούμεν πως τώρα είναι η ώρα  για  δημιουργία, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, της Ομοσπονδιακής Ευρώπης που θα σέβεται το έθνος – κράτος, ως ενιαίας πολιτικής οντότητας.

 Ειδικότερα, για μιά μικρή χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία βρίσκεται σε μιά νευραλγική και ευαίσθητη γεωπολιτική θέση, η ιδιότητα του ισότιμου μέλους της ΕΕ  θα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ίδια την ύπαρξη της και που ταυτόχρονα θα αποτελεί την ασπίδα διασφάλισης των ζωτικών συμφερόντων της Ένωσης στην περιοχή. 

Φίλες και φίλοι,

Οι καιροί ου μενετοί.

 Το 2023 είναι μια χρονιά σημαδιακή για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης. Είναι μιά χρονιά κατά την οποία  η ιστορία καλεί πολίτες και πολιτικούς να σμιλεύσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη, δημιουργώντας με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης τις προυποθέσεις για θωράκιση του Ευρωπαικού Χριστιανικού μας Πολιτισμού.  

 Εμείς οι ευρωπαίοι πολίτες αξιώνουμε απο τις πολιτικές ηγεσίες, τη θεμελίωση της νέας Ευρωπαική αρχιτεκτονικής με κινητήριους άξονες την κοινή εξωτερική πολιτική, την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας αλλά και την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, θέτοντας φρένο στην πορεία της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης.

 Με τις σκέψεις αυτές και τις αγωνίες μας για το μέλλον, σας καλωσορίζουμε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, στην αποψινή μας εκδήλωση, με την ελπίδα πως οι επιφανείς ομιλητές με πρώτον τον εξοχώτατο τ. πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα βάλουν έντονη τη σφραγίδα τους στον διάλογο για οικοδόμηση της νέας Ευρώπης, η οποία προσδοκούμε πως θα επενεργήσει ως καταλύτης για δίκαιη, δημοκρατική και Ευρωπαική λύση στο χρονίζον Κυπριακό Ζήτημα. Ευχόμαστε πως αυτά που θα ακούσουμε σε λίγο δεν θα αναζωπυρώσουν τις συσσωρευόμενες ανησυχίες μας, αλλά τουναντίον θα κατασβέσουν τις αγωνίες που κυριεύουν τις ψυχές μας για το τι μέλλει γενέσθαι.

 Ευχαριστούμε  βαθύτατα όλους για την εδώ παρουσία σας με τη βεβαιότητα πως θα φύγουμε από την αίθουσα σοφότεροι αλλά και πιο αισιόδοξοι. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε προς τους εκλεκτούς ομιλητές μας οι οποίοι αποδέκτημα με χαρά και προθυμία την πρόσκληση μας.

 Διαβεβαιώνουμε πως, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού θα παραμείνει στην πρωτοπορία της συνεχούς προσπάθειας για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη διαφώτιση γύρω από τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, την αιμάσσουσα Κύπρο και τον Ελληνισμό ευρύτερα.

Λευκωσία 25/01/2023