ΟΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΒΟΒΜΒΕΣ
_____________________________________________________________

S.O.S.   για Μεταναστευτικό - Δημογραφικό

του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

 

  • Βόμβες έτοιμες να εκραγούν στα θεμέλια της  αιμάσσουσας Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 Παραμονές της εκπνοής του 2022 οι πολίτες διαπιστώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι  τα δύο οξύτατα προβλήματα που καταδυναστεύουν την κοινωνία, το  Μεταναστευτικό και το Δημογραφικό παραμένουν άλυτα απειλώντας σοβαρά πλέον τον κοινωνικό ιστό. Το μεν Μεταναστευτικό προσέλαβε τελευταίως εκρηκτικές  διαστάσεις καθομολογίαν του καθύλην  αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή που αναζητεί εναγωνίως τρόπους για ουσιαστική άμβλυνηση του ζητήματος το οποίο μολύνει με  διαφορετικού τύπου πληγές το σώμα της ημικατεχόμενης μας πατρίδας. To Ινστιτούτο Δημογραφικής και Mεταναστευτικής  Πολιτικής  σε νέα μελέτη του κρούει δυνατά  τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως την τρέχουσα περίοδο αλλεπάλληλα κύματα παράτυπων μεταναστών κατακλύζουν την πατρίδα μας τόσο από τη ξηρά, όσο και από τη θάλασσα, με ορατούς  πλέον τους κινδύνους κοινωνικής αποσταθεροποίησης,  οικονομικής αφαίμαξης των δημόσιων ταμείων και της επαπειλούμενης δημογραφικής αλλοίωσης.

Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών  σε συνάρτηση με την παράνομη εργοδότηση ξεπερνά τις 70000 [ εμδομήντα χιλιάδες] ποσοστό  εξωφρενικό που αντιστοιχεί με το 8% , περίπου, του μόνιμου πληθυσμού των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ποσοστό αυτό είναι τρομακτικό και επενεργεί ως βόμβα έτοιμη  να εκραγεί σωρεύοντας ερείπια. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης  κινούνται από   το 1% -3%.  Δυστυχώς, οι <<κρίσιμοι>> πολιτειακοί και κοινωνικο φορείς δεν συγκινούνται καθώς  η διαιώνιση του Μεταναστευτικού μεταφράζεται σε   μαύρο χρήμα το οποίο καρπούνται πολύχρωμα  κυκλώματα και παρακυκλώματα.  Ο αρμόδιος υπουργός το παραδέχεται, αλλά όπως φαίνεται, τα χέρια του είναι δεμνένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χώρα και την κοινωνία.

Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι πως  αυτές οι 70, 000  κυκλοφορούν ανάμεσα μας  χωρίς η ίδια η αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να γνωρίζουν  σε αρκετές περιπτώσεις που κινούνται, που κοιμούνται, τι πράττουν όλο το 24ωρο και  σε ποιά κατάσταση είναι η υγεία τους. Μάλιστα πέραν των  7000  [ επτά χιλιάδες] απο αυτούς εκτελούν καθήκοντα διανομέα φαγητού [delivery man/boy] χωρίς  αρκετοί να έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγιεινής. Ακόμη, πολλοί απο αυτούς συνωστίζονται σε καταλύματα των 20-30 ατόμων ανά διαμέρισμα, προκαλώντας οχληρία, αναστάστωση στους περίοικους με την αστυνομία να  <<παίζει πελλόν>>  όταν καλείται από δυσανασχετούντες πολίτες να επιβάλει την τάξη.

Φρονώ ότι το πρόβλημα κινείται πλέον  επι ξυρού ακμής  και πρέπει να τύχει από όλους μας της δέουσας προσοχής. Ως   συντεταγμένη Πολιτεία και ως  Κοινωνία των Πολιτών, καλούμαστε  να  ενεργήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά και βλέοντας το ζήτημα κατάμματα  χωρίς  ξενοφοβικά σύνδρομα ή ρατσιστικές αντιλήψεις,  να προστατεύσουμε τα συμφέροντα  της μικρής μας πατρίδας και την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Το Δημογραφικό                      

Το δεύτερο θέμα, αυτό του Δημογραφικού το οποίο είναι κατά κάποιο τρόπο συνυφασμένο με το Μεταναστευτικό, πρέπει επίσης να μας προβληματίσει βαθύτατα.

 Τα  τελευταία στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα.

  • Ο δείκτης των γεννήσεων μόλις που αγγίζει το 1,3% και συνεπώς η αναπλήρωση του πληθυσμού φαντάζει ανέφικτη  καθώς είναι  πολύ  πιο χαμηλή από το 2.10%   που θεωρείται αναγκαίο ποσοστό για αναπλήρωση του πληθυσμού.
  • Για κάθε τρεις γεννήσεις από Ελληνοκύπριους γονείς, αντιστοιχεί μια γέννηση από ξένους γονείς, [ νόμιμους, παράτυπους , παράνομους εργάτες, αιτητές ασύλου]  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αύριο της Κυπριακής κοινωνίας λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν και τις τραγικές επιπτώσεις της Τουρκικής κατοχής και του εποικισμού.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η χρονίζουσα αδυναμία της Πολιτείας για επίλυση του Δημογραφικού, επενεργεί ως ωρολογιακή βόμβα σε βάρος  των Κοινωνικών Ταμείων  καθώς με το πέρασμα του χρόνου ο  συρρικνούμενος ενεργός πληθυσμός δεν θα μπορεί να συντηρεί τους συνταξιούχους. Είναι αυταπόδεικτο πως, ο δημογραφικός  εφιάλτης  δεν έτυχε της δέουσας σημασίας από καμμία κυβέρνηση, ούτε από τη σημερινή, ούτε από τις προηγούμενες. Σε τούτη την αδυσώπητη  συγκυρία  της ενεργειακης κρίσης, της πολιτικής αστάθειας στον πλανήτη, στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ν.Α Μεσόγειο  αλλά και του Ερντογανικού παραληρήματος σε βάρος της Κύπρου, τα πράγματα είναι καταθλιπτικά. Σε μιά  Κύπρο που  γηράσκει επικίνδυνα, επιβάλλεται  όσο ποτέ  άλλοτε η λήψη σωστικών αποφάσεων προκειμένου να αναχαιτισθεί η δημογραφική κατρακύλα  που τείνει μεσοπρόθεσμα  να μετατρέψει το ελεύθερο τμήμα της Κύπρο σε  γηροκομείο. Τα αναγκαία κονδύλια  μπορεί να αντληθούν από την πάταξη της κραυγαλέας φοροδιαφυγής, την εξοικονόμηση καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο,  τη μείωση παχυλών επιδομάτων σε κρατικούς λειτουργούς  αλλά και από την εφαρμογή ενός νέους ευφάνταστου Επενδυτικού Προγράμματος που να στηρίζει την πραγματική οικονομία και να συμβάλλει στη συνεχή ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.  Είναι ευθύνη του προέδου που θα αναδειχθεί τον επόμενο Φεβρουάριο, αλλά και της  Βουλής,  να χαράξουν  εθνική  στρατηγική για το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό.  Είναι υπέρτατη ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών  να αφήσουν κατά μέρος τα κομματικά παίγνια και τα ιδιοτελή συμφέροντα με τους πολύχρωμους κερδοσκόπους,  προτάσσοντας  συγκροτημένες πολιτικές με σοβαρότητα και ευθύνη για να απαλλαγεί η Κύπρος απο τον δίδυμο εφιάλτη. Τεράστια είναι και η ευθύνη των πολιτών και δη των οργανωμένων κοινωνικών φορέων οι οποίοι έχουν υποχρέωση να αντιδράσουν  σθεναρά ενάνται σε πολιτικές  πρακτικές και μεθοδεύσεις που υποσκάπτουν  τα συμφέροντα της χώρας. Βρισκόμαστε στο παρά πέντε καθώς ο εχθρός βρίσκεται εντός των πυλών και δρά  σχεδόν ανενόχλητα, υποσκάπτοντας τα κοινωνικά κι εθνικά συμφέροντα. Ας κινηθούμε τώρα.  Αύριο, ίσως  να είνα αργά.                                       

*δημοσιογράφος, μέλος του Δ.Σ Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ  17/11/2022