Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
_____________________________________________________________

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

· Με αποφασιστικότητα να φράξουμε τον δρόμο σε ανάξιες και ανιστόρητες πολιτικές ηγεσίες

<<Ο διάβολος κάνει φροντιστήριο στους πολιτικούς ή οι πολιτικοί στον διάβολο.>> Αυτή η φράση του Αγίου Παισίου στριφογυρίζει ανήσυχα στο μυαλό μου με τη μνήμη να στρέφεται πίσω στην 25η Ιαναουαρίου 2019 κατά την οποία κυρώθηκε η Συνθήκη των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια των Σκοπίων και της Ελλάδας. Για να σχηματισθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή του γειτονικού κρατιδίου, εξαγοράστηκαν εν ψυχρώ οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή τάσσονταν εναντίον. Στην αντίπερα όχθη, στο Ελληνικό κοινοβούλιο η κυβέρνηση Τσίπρα κινητοποίησε θεούς και δαίμονες για να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό 151, μέσα σε ένα όργιο δοσοληψιών και δωροδοκιών με δράστες βουλευτές που μέχρι και το τελευταίο λεπτό θεωρούσαν το περιεχόμενο της Συμφωνίας αισχρό και προδοτικό. Η βίαιη αλλαγή του ονόματος του άλλοτε κρατιδίου του Βαρδάρη, σε <<Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας>> κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατίας και σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία της βούλησης των Ελλήνων, αποτελεί κόλαφο για την ετερόκλητη κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμένου. Από την πρώτη στιγμή, που έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνθήκης των Πρεσπών, άνοιξε ένα θεόρατο χάσμα ανάμεσα στο λαό και την Κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού βροντοφώναξε την αντίθεσή του στο αντεθνικό περιεχομένου της συνθήκης, κάνοντας χρήση του μοναδικού μέσου που είχε αφεθεί στη διάθεσή του, δηλαδή των συλλαλητηρίων. Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα αποκαλύπτοντας το δημοκρατικό της προσωπείο απεμπόλησε δια πυρός και σιδήρου το ιερό δικαίωμα του λαού να αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος για την τύχη της Συνθήκης των Πρεσπών. Όμως κακά τα ψέματα και η αξιωματική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν στάθηκε στο ύψος της. Άλλα έλεγε όταν ηταν αντιπολίτευση σφυροκοπώντας την προδοτική στάση Τσίπρα και άλλα έπραττε όταν ανήλθε στην εξουσία. Γιγαντιαία προβλήματα νάνοι ηγέτες, δηλαδή, με τον λαό προδομένο και τη χώρα έρμαιο στα συμφέροντα των ξένων εμπόρων των εθνών. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η <<Αγγελομερκελική>> επιμονή για κατεδάφιση της πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά που αντιστεκόταν σθεναρά στις ξενόφερτες και ανθελληνικές ντιρεκτίβες στο θέμα των Σκοπίων.

Από νομικής πλευράς, σύμφωνα με κορυφαίους συνταγματολόγους, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ανυπόστατη λόγω του ότι περιέχει παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος, το οποίο δεν μπορεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να είναι αντικείμενο ούτε διεθνούς σύμβασης, ούτε άσκησης κυβερνητικής και νομοθετικής εξουσίας. Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ελληνικού Συντάγματος, για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον, απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Τσίπρα επέβαλε τη Συμφωνία με πλειοψηφία δύο δανικών βουλευτών. Ακόμη παρά τη γενική κατακραυγή αρνήθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τα γεγονότα αυτά είναι καταθλιπτικά και φανερώνουν πως ανιστόρητοι ηγέτες μπορούν ανερυθρίαστα να αποφασίζουν ερήμην του λαού. Σύροντας τις γραμμές αυτές έρχεται στο νου μου η ατιμωτική ψήφιση του <<νόμου Ακκιντζί >> απο 30 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ πριν από πέντε χρόνια που δίχασε τον λαό και βίασε την τρισχιλιετή ιστορία της Κύπρου, προσβάλλοντας ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα και την πολιτισμική φυσιογνωμία του Κυπριακού Ελληνισμού. Έχοντας αυτά κατά νούν, επισείουμε τους κινδύνους που απειλούν ανά πάσα στιγμή το δημοκρατικό μας πολίτευμα και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία από επιτήδειους πολιτικούς ηγέτες. Καλούμεν τον Κυπριακό Ελληνισμό σε εγρήγορση προκειμένου να αντισταθεί σε κάθε ύπουλη μεθόδευση που θα αποσκοπεί στη νόθευση της λαικής θέλησης και της υπόσκαψης των κοινωνικών κι εθνικών δικαίων. *δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 25/01/2021