ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ - ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ... ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ''
_____________________________________________________________

Τολμηρές εισηγήσεις για το μέλλον

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο «ΤΟΛΜΗ και… ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ»

 

Της Δανάης Γεωργιάδου*

Τα κυριότερα άρθρα της τριαντάχρονης επαγγελματικής του πορείας συγκεντρώνει ο δημοσιογράφος Ξενής Χ. Ξενοφώντος σε έναν τόμο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον τίτλο «ΤΟΛΜΗ και… ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ». Πρόκειται για μία προσεκτική επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών του άρθρων, που αφορούν όλες σχεδόν τις πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Κύπρου καθώς και του εθνικού μας θέματος. Τα άρθρα έχουν δημοσιευθεί στις κυριότερες εφημερίδες της Κύπρου και στην Εργατική Φωνή της ΣΕΚ, της οποίας ο Ξενοφώντος υπήρξε αρχισυντάκτης για 27 χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος στον Πρόλογό του, το βιβλίο γράφεται «με το βλέμμα στραμμένο στον βουβό Πενταδάκτυλο και το μυαλό να στριφογυρίζει ακατάπαυστα στις καθημερινές αγωνίες του λαού μας για τη φυσική κι εθνική του επιβίωση». Πηγή έμπνευσής του, «οι αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας, η Γαλανόλευκη και ο κάθε τίμιος βιοπαλαιστής. Όραμά του, η ελευθερία και η εθνική δικαίωση της Κύπρου, πόθος του, η δημιουργία ενός ισχυρού κράτους ασφάλειας και ευδαιμονίας για όλους, υπό τη σκέπη της δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης της ειρήνης και της ευημερίας.»

Με το θάρρος της γνώμης που τον διακρίνει, με διεισδυτική παρατήρηση στα πράγματα, με κριτική ματιά και οξυδέρκεια, αλλά και με πλούσια και ρέουσα γλώσσα, ο Ξενοφώντος κάνει τομές. Θίγει με την πένα του όλα τα μείζονα ζητήματα της Κύπρου καθώς και ολόκληρου του Ελληνισμού. Ως απλός πολίτης αλλά και ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού -σωματείου με πλούσια εθνική και κοινωνική δράση στην Κύπρο και με δεσμούς και δράση στην Ελλάδα- στέλνει με τον δικό του γλαφυρό τρόπο ξεκάθαρα μηνύματα για το πόσο άρρηκτες είναι οι σχέσεις της χώρας μας με τον υπόλοιπο Ελληνισμό. Αποδέκτες είναι τόσο τα ευρύτερα στρώματα του λαού όσο και κυρίως οι πολιτικοί μας όλων

των πλευρών και αποχρώσεων. Αποδεικνύει με καυστικότητα την έλλειψη οράματος και μακρόχρονης στρατηγικής, που οδηγεί το Κυπριακό σε τραγικό αδιέξοδο και την κοινωνία σε τέλμα. Στηλιτεύει την καταρράκωση αρχών, αξιών και θεσμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και καταδεικνύει την έλλειψη ικανότητας του πολιτικού συστήματος να αρθεί πάνω από τα μικροκομματικά και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μείζονα θέματα αλλά και τα μικρότερα που απασχολούν την κοινωνία.

Είναι τέτοιο το πάθος του όταν καυτηριάζει όλα τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν την επικαιρότητα, όταν φέρεται κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και των σκανδάλων που αποκαλύπτονται κατά καιρούς σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ζωής, σε θέματα παιδείας, υγείας, αθλητισμού κ.ά., που μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο συγγραφέας εστιάζει απλώς στην αγωνία που εκπέμπει και στις κατηγορίες που εξαπολύει. Αντίθετα ο Ξενοφώντος, χωρίς να είναι αυτή η κύρια πρόθεσή του, προχωρεί και στη σύνθεση, στο τι θα γίνει αν και όταν τα δεδομένα αλλάξουν και η κατάσταση αναστραφεί. Έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της κοινωνίας να αποβάλλει τα φθοροποιά στοιχεία και να βλέπει μπροστά, στις ικανότητες του ανθρώπου να αποφεύγει την καταστροφή, στις δυνάμεις του Ελληνισμού να ανασυντάσσεται και να προχωρεί παρά τις προκλήσεις. Γι’ αυτό, πλάι στην κραυγή αγωνίας του συγγραφέα διακρίνεται ταυτόχρονα και η ελπίδα του πως επέστη η ώρα της αφύπνισης και της αναστροφής της κατάστασης.

Ο λόγος του Ξενοφώντος, με την παρρησία και την αμεσότητά του, επιτυγχάνει να προβληματίσει τον αναγνώστη, να τον κάνει να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους και τη δύσκολη κατάσταση την οποία διέρχεται ο Ελληνισμός, και να τον παροτρύνει να ανασκουμπωθεί, ώστε να αναλάβει δράση για ένα καλύτερο μέλλον.

*Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

Image