Ώρα να δαμασθεί ο δημογραφικός εφιάλτης
_________________________________________________________________

του Ξενή Ξενοφώντος*

· Εκ των ων ουκ άνευ η παροχή γενναίων κινήτρων για πάταξη της υπογεννητικότητας

Ακτίδα φωτός για αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού αναδύθηκε μέσα από την πρόσφατη συζήτηση του θέματος από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Επί τάπητος έχουν τεθεί αξιόλογες προτάσεις για άμβλυνση ενός ζητήματος που άπτεται της ίδιας της ύπαρξης του Κυπριακού Ελληνισμού στό νησί. Συζητήσεις για το ίδιο θέμα με κεντρικό στόχο να παταχθεί η υπογεννητικότητα που μαστίζει την Κύπρο έγιναν και στο παρελθόν αλλά δυστυχώς οι υποσχέσεις των κομματικών και πολιτειακών αρχόντων για εφαρμογή γενναιόδωρων μέτρων, αράχνιασαν στα κυβερνητικά συρτάρια. Σήμερα, οποιαδήποτε ολιγωρία δεν δικαιολογείται, καθώς τα αριθμητικά στοιχεία που συνθέτουν την υπογεννητικότητα τρομάζουν.

- Ο δείκτης των γεννήσεων μόλις που αγγίζει το 1,3% και συνεπώς η αναπλήρωση του πληθυσμού φαντάζει ανέφικτη καθώς είναι πολύ πιο χαμηλή από το 2.10 που θεωρείται αναγκαίο για αναπλήρωση του πληθυσμού.

- Για κάθε τρεις γεννήσεις από Ελληνοκύπριους γονείς, αντιστοιχεί μια γέννηση από μετανάστες γονείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Αναμφίβολα το Δημογραφικό μαζί με το Μεταναστευτικό, σε συσχετισμό με την εντεινόμενη τουρκικη κατοχή, είναι τα οξύτερα προβλήματα που καταδυναστεύουν την κυπριακή κοινωνία. Η χρονίζουσα αδυναμία επίλυσης του δημογραφικού, επενεργεί ως ωρολογιακή βόμβα σε βάρος των Κοινωνικών Ταμείων καθώς με το πέρασμα του χρόνου ο συρρικνούμενος ενεργός πληθυσμός δεν θα μπορεί να συντηρεί τους συνταξιούχους. Και αυτό είναι τραγικό. Είναι αυταπόδεικτο πως, ο δημογραφικός εφιάλτης δεν έτυχε της δέουσας σημασίας από καμμία κυβέρνηση, ούτε από τη σημερινή, ούτε από τις πρηγούμενες. Λόγω της πανδημίας και κατεπέκταση της οικονομικής ύφεσης, το δημογραφικό προσλαμβάνει σε τούτη τη σκληρή συγκυρία σοβαρότατες διαστάσεις, οι οποίες πρέπει να ταρακουνήσουν τόσο την κυβέρνηση, όσο και τη βουλή. Σε μιά Κύπρο που γηράσκει επικίνδυνα, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η λήψη σωστικών αποφάσεων προκειμένου να αναχαιτισθεί ο δημογραφικός κατήφορος, που τείνει μεσοπρόθεσμα να μετατρέψει το ελεύθερο τμήμα της Κύπρο σε γηροκομείο. Τα αναγκαία χρήματα μπορεί να αντληθούν από την πάταξη της κραυγαλέας φοροδιαφυγής, την εξοικονόμηση καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο, τη μείωση παχυλών επιδομάτων σε κρατικούς λειτουργούς αλλά και από την εφαρμογή ενός νέους ευφάνταστου Επενδυτικού Προγράμματος που να στηρίζει την πραγματική οικονομία και να συμβάλλει στη συνεχή ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Καλείται, λοιπόν, η νεοεκλεγείσα Βουλή να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή επιρροή στην Κυβέρνηση ώστε να μπεί στις ράγες μιά εθνική στρατηγική για το δημογραφικό. Η κυβέρνηση παρά τα προβλήματα στην οικονομία λόγω της πανδημίας, μπορεί αν βέβαια το θελήσει, να βρεί τη χρυσή

συνταγή σε ένα θέμα που αν αφεθεί να δείξει περισσότερο τα δόντια, θα επιφέρει βαθιές πληγές στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι. Ίδωμεν.

*δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2/12/2021