Σκεφθείτε Ελληνικά - Συσκεφθείτε εθνικά
__________________________________

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους οι πολιτικοί αρχηγοί πως όσες φορές υπονοµεύθηκαν οι σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας, βιώσαµε εθνικές τραγωδίες.

Τις τελευταίες ηµέρες γίναµε µάρτυρες µιάς άνευ προηγουµένου µετωπικής σύγκρουσης των πολιτικών δυνάµεων της Κύπρου µε θέµα τις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας στη διαχείριση του Κυπριακού. Αυτή η σύγκρουση µονοπωλούσε για µέρες τον τύπο και τα ηλεκτρονικά µέσα ενηµέρωσης µε εκατέρωθεν κονταροκτυπήµατα τα οποία µερικές φορές στόχευαν κάτω από τη µέση. Οι ευηπόληπτοι και ανησυχούντες πολίτες που παρακολουθούν τα τεκταινόµενα, διερωτούνται ευλόγως, ποια συµφέροντα κρύβονται πίσω από το διαδραµατιζόµενο θέατρο του παράλογου που θέλει τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου σε διάσταση χειρισµών στο Κυπριακό. Μετά το δηµόσιο σάλο που ξέσπασε, πραγµατοποιήθηκε συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα στην Αθήνα για γεφύρωση του χάσµατος και συντονισµό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων ενόψει της επικείµενης πολυµερούς διάσκεψης στις 9-12 Ιανουαρίου.

Με δεδοµένο ότι του Κυπριακό είναι εδώ και πολλές δεκαετίες το κορυφαίο εθνικό ζήτηµα, το λιγότερο που µπορώ να πώ είναι πως είµαστε άξιοι της τύχης µας ως Ελληνισµός αν δεν καταφέρουµε να συντονίσουµε τις ενέργειες µας χαράσσοντας κοινή πορεία πλεύσης. Είναι αδιανότητο για τον κάθε Έλληνα, Κύπριο, Ελλαδίτη ή Απόδηµο, να µην υπάρχει µόνιµη, σταθερή και ειλικρινής συνεργασία των δύο αδελφών κρατών και δή των δύο κυβερνήσεων όχι µόνο στο Κυπριακό αλλά σε όλα τα µείζονα θέµατα του Ελληνισµού, εθνικά, οικονοµικά, κοινωνικά και άλλα.

Αναµφίβολα, οι καιροί που περνούµε είναι πολύ δύσκολοι τόσο στα εθνικά θέµατα όσο και στα κοινωνικοοικονοµικά ζητήµατα. Οι κίνδυνοι που µας περιστοιχίζουν ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ λόγω και της σηµαίνουσας γεωστρατηγικής µας θέσης µε φόντο το πολύχρονο µακελειό στη γειτονική Συρία είναι τεράστιοι. Αυτό που προέχει λοιπόν τούτη την ώρα είναι η εδραίωση κλίµατος οµοψυχίας µεταξύ του λαού και η εµπέδωση πραγµατικής εθνικής ενότητας µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων σε Κύπρο – Ελλάδα µε αιχµή ένα ισχυρότατο άξονα Αθηνών – Λευκωσίας. Με άλλα λόγια, προβάλλει ως αδήριτη εθνική ανάγκη η διαφύλαξη ως κόρης οφθαλµού της ενότητας των δυνάµεων του Ελληνισµού ο οποίος οφείλει να χαράζει κάθε επόµενο βήµα του στην βάση της συναπόφασης Αθηνών – Λευκωσίας. Στο πλαίσιο αυτό κάνουµε ύστατη έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάµεις του Ελληνισµού όπως σκεφθούν Ελληνικά και συσκεφθούν εθνικά, αν πραγµατικά θέλουν να κρατήσουν όρθιο τον Ελληνισµό στη σηµερινή χαώδη κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη µε επίκεντρο τη σχιζοφρενική πολιτική που εφαρµόζεται στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, θέλουµε να στείλουµε µε όλη τη δύναµη της ψυχής µας το µήνυµα σε πολίτες και πολιτικούς, ότι όσες φορές υπήρξε εκ των έσω υπόσκαψη του άξονα Αθηνών – Λευκωσίας, Κύπρος και Ελλάδα βίωσαν εθνικές τραγωδίες. Άς το τυπώσουν καλά στο µυαλό τους οι ηγέτες µας και εδώ και στην Αθήνα λαµβάνοντας από κοινού σοφές αποφάσεις για τα εθνικά θέµατα προκειµένου να αποφύγουµε τα χειρότερα.