Το ανέσπερο φως της Ανάστασης τη Κύπρου
______________________________________

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

Οπλισμένοι με τις πνευματικές του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας, να βαδίσουμε ενωμένοι και ομόψυχοι το δρόμο της Ανάστασης.

Tα τελευταία χρόνια ο σταυρός του μαρτυρίου για την πολύπαθη Κύπρο και την πολυβασανισμένη Ελλάδα έγινε ακόμη πιο βαρύς εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης που εξακολουθεί να πλήττει τις δύο αδελφές χώρες. Ειδικότερα, στην ημικατεχόμενη Κύπρο που βιώνει για 43 συνεχή χρόνια τις ψυχοφθόρες επιπτώσεις της Τουρκικής εισβολής και κατοχής, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα καθώς ο αγώνας δεν είναι μονοσήμαντα οικονομικός αλλά και εθνικός που άπτεται της ίδιας της φυσικής και εθνικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού στην μητρώα γή. Πέραν τούτου, η κατάσταση θεωρείται τραγική σε καίρια κεφάλαια της καθημερινής βιοπάλης με αιχμή την διαπλοκή, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία , την ανηθικότητα, την κομματοκρατία, την αδιαφάνεια και τον πνευματικό υποσιτισμό. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Κύπρος λόγω της κομβικής στρατηγικής της θέσης σε συνάρτηση με τον τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο που διαθέτει, βρίσκεται συνεχώς στο μάτι του κυκλώνα διεθνών ζωτικών συμφερόντων. Σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, αυτό είναι κατατεμαχισμένο, το φρόνημα του λαού καθηλωμένο, η λαική ομοψυχία καταρρακωμένη και η εθνική ενότητα σχεδόν ανύπαρκτη.

Οι καιροί λοιπόν είναι πονηροί και αδυσώπητοι με το αύριο να φαντάζει αβέβαιο. Οι πολίτες της Κύπρου, αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε είναι η προσευχή, η περίσκεψη και η χαλύβδωση της πίστης σε αιώνιες αρχές και υψηλά ιδανικά. Η προσήλωση στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης , της φιλαλληλίας, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης, της αλήθειας, της ηθικής και της πνευματικής ανάτασης είναι μοναδικά φάρμακα που θα μας προστατεύσουν από τους μύριους κινδύνους που απειλούν να μας αφανίσουν. Τις Άγιες τούτες μέρες, ας στρέψουμε το μυαλό μας στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας προσφέροντας αφειδώλευτα την αγάπη μας από το υστέρημα ή το περίσσευμα μας. Ας δείξουμε συμπόνια στον πονεμένο της διπλανής πόρτας, στους άνεργους και χαμηλόμισθους δίδοντας τους κουράγιο και ψυχική δύναμη.

Καλούμαστε να αντλήσουμε δύναμη και διδάγματα από τον θεικό Σταυρό του μαρτυρίου συγχωρώντας όσους μας έβλαψαν! Μόνο έτσι η ψυχή μας ηρεμεί και γιοράζει το Πάσχα. Γιατί 2 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Πάσχα δεν είναι μόνο ο οβελίας και το αρνί. Πάσχα πάνω απόλα είναι η απαλαλγή μας μας από τα πάθη και τις κακίες που μας δέρνουν. Πάσχα είναι να νοιώσουμε ελεύθεροι από τα δεσμά της κακίας και του θανάτου.

Τούτο το Πάσχα, έχουμε οι Έλληνες υπέρτατο χρέος να σταθούμε όρθιοι, να ορθώσουμε ανάστημα στους κάθε λογής εμπόρους των λαών βαδίζοντας το δρόμο της τιμής και της πνευματικής καταξίωσης που θα μας οδηγήσει στη λύτρωση. Το χρωστάμε στην μικρή πατρίδα Κύπρο και τη μεγάλη πατρίδα την Ελλάδα, το χρωστάμε στους μάρτυρες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού που μεταλαμπάδευσαν το ανέσπερο φώς της Δημοκρατίας και των Πνευματικών αξιών σε όλον τον κόσμο. Τούτο το Πάσχα ενωμένοι οι Έλληνες δικαιούμαστε να πανηγυρίσουμε την του άδη συντριβή και του δικαίου θρίαμβο. Ελπίδα υπάρχει. Ας την κάνουμε κτήμα μας για να βγούμε το συντομότερο ενωμένοι και ομόψυχοι από τα ποικίλα υπαρξιακά μας αδιέξοδα ως άτομα, ως κοινωνία, ως χώρα, ως λαός και ως έθνος. Ας βοηθήσουμε, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά ώστε το ανέσπερο φώς τη Ανάστασης να φέξει στις καρδιές και στο νου. Καλή Ανάσταση.