Ο αγωνιστής, ο οραματιστής, ο αγνός πατριώτης ο Άνθρωπος ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ Σύμβολο ήθους και αρετής που καθοδηγεί την Ελληνική νεότητα
_____________________________________________________________________________

Image

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

Όσα και να πει κανείς για το βίο και την πολιτεία του Κυριάκου Μάτση είναι λίγα για να αποτυπώσουν το μεγαλείο της θυσίας και της προσφοράς του στην κοινωνία , την πατρίδα και το Έθνος ευρύτερα.

Η απεριόριστη αγάπη του για τον άνθρωπο, την ατομική ελευθερία και την πατρίδα, τον οδηγούν σε μια έντονη κριτική στάση έναντι του κομμουνισμού και του κομματικού εκφραστή του στην Κύπρο που απαρνιόταν την ιδέα της πατρίδας, που καταργούσε την ατομική ελευθερία και μετατρέπει τον άνθρωπο σε μηχάνημα έτοιμο να εκτελεί τις άνωθεν διαταγές. Μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα μεσούντος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έξι χρόνια πριν από την έγκριση από τον ΟΗΕ της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όντας μαθητής του γυμνασίου, πιστοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την διορατικότητα και την σοφία που τον διακατείχαν από τη νεαρή του ηλικία.

Με το βίο και την πολιτεία του, ο Μάτσης απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ήταν ένας αγνός ιδεολόγος, ένας γνήσιος ανθρωπιστής, ένας πραγματικός πατριώτης. Με ένα όνειρο έζησε, με ένα πόθο σκοτώθηκε, να δει την αγαπημένη του Κύπρο ενωμένη με το μητρικό κορμό. Ο πόθος του για απελευθέρωση από τον Αγγλικό ζυγό , εκδηλώθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του δράσης στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτούς που του αντιπρότασσαν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι φτωχή και καταστρεμμένη, ενώ η Αγγλία είναι μια πλούσια 2 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αυτοκρατορία, απαντούσε με πάθος: «Προτιμούμε τα ράκη της μητρός Ελλάδος, παρά την πορφύραν της μητρυιάς». Με την περάτωση των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη , η εμπλοκή του στη διαφώτιση του αγροτικού κινήματος ήταν ενεργός και η μεταλαμπάδευση της επιστημονικής του γνώσης στους Κύπριους αγρότες ήταν θαυμαστή. Εργάσθηκε με ζήλο για την άνοδο της Κυπριακής αγροτιάς και εργατιάς. Περιόδευε στα γύρω χωριά κάνοντας διαλέξεις και διδάσκοντας τους γεωργούς τις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους. Η δράση του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, και τα θαυμαστά έργα του στον καθημερινό στίβο, αντικατοπτρίζουν το στίγμα και το μέτρο των εθνικών μας προσανατολισμών και των κοινωνικών μας αναζητήσεων. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της ηθικής παρακμής, της πνευματικής πενίας, της οικονομικής χρεοκοπίας, της κοινωνικής κατάπτωσης και του εθνομηδενισμού, ο βίος και η πολιτεία του Κυριάκου Μάτση αποτελεί μοναδικό φάρο για την κοινωνική ανασυγκρότηση και εθνική μας αναγέννηση. Η σκληρά δοκιμαζόμενη Κύπρος, η δεινοπαθούσα Ελλάδα και ο Ελληνισμός ολόκληρος μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερες μέρες αν η σκέψη και το έργο του Κυριάκου Μάτση γίνει βίωμα και οδηγός της Κυπριακής και Ελληνικής νεότητας. Είναι δε βαθύτατη η πεποίθηση μου ότι ο βίος και η Πολιτεία του Κυριάκου Μάτση θα πρέπει να διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία ως πρότυπο μάθημα για τη γαλούχηση και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Ευτυχώς υπάρχει αρκετό υλικό καταγραμμέννο σε αξιόλογα βιβλία στα οποία μπορεί να ανατρέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος για να μυηθεί στους στοχασμούς και στους οραματισμούς ενός γενναίου ανδρός με πρωτοποριακές αντιλήψεις για την ανθρώπινη ύπαρξη, την πατρίδα και εν γένει την ανθρωπότητα, με κορωνίδα το κολοσσιαίο <<Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής.>> Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τη θυσία του εκ Παλαιχωρίου Πιτσιλιάς ορμώμενου νέου πού συνειδητά έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία και την πρόοδο της πατρίδας.

A / Με το βίο και την πολιτεία του, ο Μάτσης απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ήταν ένας αγνός ιδεολόγος, ένας γνήσιος ανθρωπιστής, ένας πραγματικός πατριώτης

Β / O βίος και η πολιτεία του Κυριάκου Μάτση θα πρέπει να διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία ως πρότυπο μάθημα για τη γαλούχηση και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.