Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
_____________________________________________________

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

  • Πολιτικό αφήγημα προς Τουρκοκύπριους, στον απόηχο των επετειακών πανηγυρισμών στα κατεχόμενα

Τώρα που άρχισαν να καταλαγιάζουν οι πομπώδεις πανηγυρισμοί στα κατεχόμενα για την ατιμωτική "ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου 1974" θεωρούμεν χρήσιμο να α απευθυνθούμε στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, υπενθυμίζοντας τους πως οι πληγές της εισβολής και κατοχής είναι χαίνουσες και οι μνήμες ακόμη νωπές. Παράλληλα, τους στέλλουμε για πολλοστή φορά μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης, τονίζοντας πως η αποτυχία κατάληξης σε έντιμη και δημοκρατική συμφωνία στο Κυπριακό οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην Τουρκική αδιαλλαξία.

Τις τελευταίες ημέρες, υπό το φάσμα νέων γεωπολιτικών και ανακατατάξεων στην περιοχή αναπτύσσεται νέα πρωτοβουλία από τα Ηνωμένε Έθνη για επανέναρξη του διαλόγου. Αυτή η χρονική στιγμή είναι μια καλή ευκαιρία να υπογραμμίσουμε στους Τουρκοκύπριους πως, η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γεγονός αυτό αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο και τη μέγιστη εγγύηση για όλους τους πολίτες της νήσου. Η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν τη μέγιστη εγγύηση και την καλύτερη ασφάλεια για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ήταν πολύ εποικοδομητικό στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού να συνειδητοποιήσουν οι Τουρκοκύπριοι πως η αριθμητική μείωση τους ως κοινότητα δεν οφείλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά στην Τουρκική εισβολή και την πολυετή απομόνωση που τους επέβαλε ο Αττίλας και ο εποικισμός. Αυτές ήταν και οι βασικές αιτίες που ανάγκασαν χιλιάδες Τουρκοκύπριους να μεταναστεύσουν.

Και κάτι άλλο σημαδιακό:

- Η Κυπριακή Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια συμπεριφέρθηκε στους Τ/Κ ως ισότιμους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Κυπριακής Πολιτικής Ταυτότητας με την οποία μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν, να διαμένουν και να εργάζονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή επικράτεια.

- Σήμερα οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα που προσφέρει η ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διακινούνται ελεύθερα και απρόσκοπτα σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, απολαμβάνοντας υψηλού επιπέδου ασφάλεια.

- Η Κυπριακή Δημοκρατία τους προσφέρει δωρεάν και με προνομιακή προσέγγιση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ μόνιμα συντηρεί, όλα τα θρησκευτικά μνημεία των Τουρκοκυπρίων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, δείχνοντας σεβασμό προς το θρήσκευμα και τον πολιτισμό τους. Και όλα αυτά σε iep-cyprus.com αντίθεση με την καταστροφή που επέφερε ο Αττίλας στα Ελληνοχριστιανικά μνημεία και στα κοιμητήρια που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

- Στη βάση του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ που αποτελείται από 18 συνδικαλιστικές Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις και το οποίο λειτουργεί εποικοδομητικά για δυο και πλέον δεκαετίες, αποδεικνύεται πως, αν οι Τ/Κ αφεθούν ακηδεμόνευτοι από την Άγκυρα μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην δίκαιη επίλυση του χρονίζοντος Κυπριακού Ζητήματος.

Ωρίμασε, λοιπόν, η ώρα, να γίνει κτήμα όλων, ότι το μόνο που χωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, είναι η κατοχή και ο Τούρκικος στρατός που κρατεί με τη δύναμη της κανονιοφόρου την Κύπρο διχοτομημένη. Ήλθε η ώρα, οι Τ/Κ να κάνουν βίωμα τους την πραγματικότητα που λέει πως οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, δεν αποτελούν εχέγγυο για λύση και ειρηνική συνύπαρξη. Οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να μετρήσουν σωστά το πραγματικό τους συμφέρον και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Η εγγύηση και η ασφάλεια τους διασφαλίζονται μόνον μέσα από την κοινή συνύπαρξη σε ένα σύγχρονο κράτος, ισότιμο μέλος της μεγάλης και προηγμένης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Μόνον όταν, στοχοπροσηλώσουν τις ενέργειες τους προς την κατεύθυνση αυτή, θα ‘ναι βέβαιοι πως ο αγώνας τους θα δικαιωθεί. Διαφορετικά, θα είναι εσαεί όμηροι της Τουρκίας και των νεοοθωμανικών της σχεδιασμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον τους αλλά και για την υπόθεση της ειρήνης στην Κύπρο !