Κυπριακό Ποδόσφαιρο: Δικαίωμα στο όνειρο
_____________________________________

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

  • Tα ντόπια ταλέντα και η απόλυτη απαξίωση του δημοφιλέστερου αθλήματος
  • Σε σκοτεινά μονοπάτια η "ποδοσφαιρική βιομηχανία" της Κύπρου

Άλλο ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ξεκίνησε με τον Κύπριο ποδοσφαιρισή να παραμένει στο θλιβερό περιθώριο. Ή καλύτερα στα αζήτητα. Άλλη μια χρονιά ο ντόπιος ποδοσφαιριστής παραμένει το μεγάλο θύμα ενός καλά οργανωμένου κυκλώματος που λυμαίνεται τα τελευταία χρόνια την ποδοσφαιρική βιομηχανία της Κύπρου. Στους πρόσφατους Ευρωπαϊκούς αγώνες του ΑΠΟΕΛ, της ΑΕΚ και του Απόλλωνα , χρησιμοποιήθηκαν στις τρεις εντεκάδες μόνο δύο Κύπριοι ποδοσφαιριστές από τους 33. Ποσοστό που μόνο θλίψη προκαλεί. Στο πρωτάθλημα Α Κατηγορίας 2017-18 , η συμμετοχή των Κυπρίων στα ρόστερ των ομάδων μόλις άγγιζε το 19 % του συνόλου. Πριν από μερικές βδομάδες διάβαζα σε αθλητική εφημερίδα ότι "η νέα ΑΕΛ κτίζεται στη Βουλγαρία. Ο Ντούσαν Κέρκεζ έκανε τις επιλογές του θέτοντας εκτός πλάνων τους τρείς Κύπριους νεαρούς, Μαύρου, Ηλία και Φράγκο.  Βαθύτατη η στεναχώρια μου, διαβάζοντας την πιο πάνω είδηση.

Τον Μαύρου τον γνωρίζω προσωπικά, Χρυσό παιδί από τις φτωχογειτονιές του Τακτακαλά που ταύτισε τη ζωή του με το ποδόσφαιρο από πιτσιρικάς στον Προμαχώνα. Το ταλέντο του έλαμψε στις τάξεις του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Μετακόμισε στη Λεμεσό για να υλοποιήσει τα τρελά του ποδοσφαιρικά όνειρα. Άνοιξε τα φτερά του, μόχθησε, έκανε πάμπολλες θυσίες κερδίζοντας με το σπαθί του θέση στη βασική εντεκάδα. Κι εκεί που πήγαινε να πετάξει ακόμη πιο ψηλά και να σταθεροποιηθεί στα ποδοσφαιρικά ουράνια, ήλθε όλως αιφνιδίως η ανώμαλη προσγείωση. Άλλες μεν iep-cyprus.com βουλές ανθρώπων άλλες δε, βουλές … Θεών. Βούρκωσε. Αμηχανία στο σπιτικό του. Θαρρείς, η γή άνοιξε να καταπιεί τον ίδιο και τον περίγυρο του, όπως φαντάζομαι συνέβη και στην περίπτωση του Ηλία και του Φράγκου. Αλήθεια, πόσα ταλέντα χάνονται με τη μεγαλύτερη ευκολία χωρίς να συγκινείται κανείς. Αλήθεια που πάει αυτός ο τόπος. Που αντί να δώσει οικονομική βοήθεια για ανάπτυξη των υποδομών του δημοφιλέστερου αθλήματος, προσφέρει απλόχερα χρήμα του φορολογούμενου για κατασκευή γηπέδων προς όφελος ποδοσφαιρικών εταιρειών, που χρωστούν εκατομμύρια στο κράτος.

Τι να πεί κανείς κάνει όταν το επίσημο κράτος κάνει τα στραβά μάτια στη διεφθαρμένη πορεία που ακολουθούν οι διοικούντες το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Αντί το κράτος να αιμοδοτεί συστηματικά τις υποδομές, ενισχύει οικονομικά τις ομάδες – εταιρείες για ανέγερση σύγχρονων γηπέδων, μάλιστα σε περίοδο κρίσης με χιλιάδες νοικοκυριά φτωχοποιημένα. Σκάνδαλο θα μου πείτε. Ναι , αλλά ποιόν ενδιαφέρει. Ποιος νοιάζεται για την περιθωριοποίηση των παιδιών μας. Ποιος νοιάζεται αν τα ταλέντα μας χάνονται ή μεταναστεύουν. Ποιος συγκινείται αν το ποδόσφαιρο κατάντησε κοινωνική γάγγραινα για να φανατίζει τις μάζες του οπαδισμού, εκτρέφοντας τη βία και την νεανική παραβατικότητα. Ποιος στ αλήθεια δεν νοιώθει αηδία διαπιστώνοντας πως η ποδοσφαιρική βιομηχανία έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την κοινωνική αποστολή του δημοφιλέστερου αθλήματος το οποίο εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και οι κερδοσκόποι, μάλιστα με τις ευλογίες της Πολιτείας.

Ίδιες διαδρομές λοιπόν. Ποδόσφαιρο, Χρηματιστήριο, Τράπεζες, Συνεργατισμός και στο βάθος μαραζωμένα νιάτα με πετσοκομμένα όνειρα και μανάδες να κάνουν ακόμη αιματηρές θυσίες για να δουν τον γυιό τους να μετατρέπεται σε … Πιέρο. Άδικα κάνεις θυσίες κυρά Κατερίνα, είπα στην γειτόνισσα μου, για τον γυιό της που νυχτοξημερώνεται στα γήπεδα και στις πολυδιαφημιζόμενες ακαδημίες, ιδιωτικές ή σωματειακές, για να γίνει… Πιέρος. Ο Πιέρος κουβαλούσε μέσα του Άγιο από μικρός, της εξήγησα. Έχει και το παιδί μου δικαίωμα στ όνειρο, μου απάντησε αφοπλιστικά. Απολογούμαι, ζητώ συγγνώμη. Συνεχίστε την προσπάθεια, ο Θεός μαζί σας, της είπα κι αποχώρησα από την κουβέντα.

Την ίδια ώρα, αποσβολωμένος γιατί με τη στάση μου στεναχώρησα την γειτόνισσα, το μυαλό μου στράφηκε στα ποδοσφαιρικά άλματα που έκανε το Βέλγιο στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Μέσα σε μια δεκαετία αναδείχθηκε σε ποδοσφαιρική υπερδύναμη χάρις στον σωστό σχεδιασμό και στις πρότυπες υποδομές σε επίπεδο iep-cyprus.com ακαδημιών, φθάνοντας στο σημείο να αποκλείσει τους βιρτουόζους Βραζιλιάνους από το Μουντιάλ. Φτερουγίζοντας λίγο πιο πέρα η θύμηση μου στράφηκε στη θεαματική πρόοδο που πέτυχε η μικροσκοπική πληθυσμιακά Ισλανδία, που από το μηδέν, προκρίθηκε σε τελικό Euro και Μουντιάλ , υποχρεώνοντας την ποδοσφαιρική Ευρώπη να παραμιλά για τα κατορθώματα της τα οποία οφείλονται τόσο στον προγραμματισμό σε επίπεδο ακαδημιών, όσο και στη δημιουργία υποδομών σε έμψυχο και άψυχο υλικό, με έντονη την κρατική σφραγίδα.

Πολλά και μεγάλα ΓΙΑΤΙ τριβέλλιζαν το μυαλό μου, που με υποχρέωσαν να αποφασίσω να μη τα βάλω κάτω ενθαρρύνοντας τους νέους να παλεύουν, να αγωνίζονται, να μοχθούν τίμια κι επίμονα, με την προσδοκία ότι η άνοιξη του Ποδοσφαίρου δεν θα αργήσει άλλο να ξεπροβάλει στον Κυπριακό ορίζοντα. Κουράγιο παιδιά. Καλή δύναμη να έχετε, Μαύρου, Ηλία , Φράγκο και λοιποί νεολαίοι, ερρωμένοι της στρογγυλής θεάς. Αδικείστε πραγματικά γιατί γεννηθήκατε στην Κύπρο όπου τα πάντα κινούνται στον αστερισμό της διαπλοκής, της διαφθοράς και της αρπακτής, με τους φορείς του Ποδοσφαίρου να έχουν απαξιωθεί πλήρως στη συνείδηση της κοινής γνώμης πολύ περισσότερο από τους Πολιτικούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πρόσφατη έρευνα φέρει τους Κύπριους πολίτες να πιστεύουν ότι το παιχνίδι είναι στημένο, με το Κυπριακό Ποδόσφαιρο να παραμένει βουτηγμένο στη διαφθορά. Κατά τα άλλα, ζήτω "Η Κάρτα Φιλάθλου". Είναι ένα μικρό βήμα μπροστά στο χάος που κατακυριεύει το Ποδόσφαιρο. Και τον τόπο!