Αφήστε την αγάπη να πλημμυρίσει τις καρδιές σας
__________________________________________________

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος
προέδρου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

Αυτά τα Χριστούγεννα αν πράγματι θέλουμε να είμαστε πραγματικοί Χριστιανοί, ας αφήσουμε την αγάπη να πλημμυρίσει στις ψυχές μας. Τούτες τις άγιες και γιορτινές μέρες, καλό είναι να έχουμε την αγκαλιά και την καρδιά μας ανοιχτή για όλους γι’ αυτούς που αγαπάμε, αλλά και για εκείνους που χρειάζονται κάποιον να τους αγαπήσει. Τα υλικά αγαθά δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας. Το πιο σημαντικό είναι μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα ζεστό χαμόγελο και μια καλή κουβέντα. Ας δείξουμε όλοι μας τη μοναδική δύναμη αυτού του συναισθήματος, που δεν έχει όμοιο της στον κόσμο όλο!

Αυτές τις γιορτινές μέρες, λοιπόν, ας ανοίξουμε τις καρδιές μας αφήνοντας την αγάπη να φωλιάσει μέσα μας. Ας γίνουμε πάλι παιδιά! Ας προσφέρουμε απλόχερα δώρα και φιλανθρωπίες. Θα αισθανθούμε υπέροχα σκορπώντας καλοσύνη και αγαθοεργία!

Η αγάπη φανερώνεται με την τρυφερότητα, την ευγένεια, το ειλικρινές ενδιαφέρον. Επίσης, ας μην μας διαφεύγει το γεγονός πως, η αγάπη εκφράζεται και με λόγια. Οι λέξεις είναι η τροφή των συναισθημάτων, ζωντανεύουν την αγάπη. Στα απλά καθημερινά πράγματα βρίσκεται συχνά το μυστικό της ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής. Στο σπίτι, ας παραμερίσουμε για λίγο τις σκοτούρες της καθημερινότητας αλληλοεκφράζοντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό μας για τα χαρίσματα, τις προσπάθειες, τις επιτυχίες του καθενός. Η αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη της συμβίωσης κρατιέται ακμαία και ζωντανή με την επινόηση ευγενών τρόπων εκδήλωσης της. Η ικανοποίηση των ιδιαίτερων ευγενών επιθυμιών και η ανοχή των αδυναμιών του άλλου, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εδραίωση της συνοχής των συζύγων

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος με τον τονισμό της αγάπης λέει στην ουσία ότι οι σύζυγοι πρέπει να μάθουν να συγχωρούν και να ανέχονται. Ο πιο ώριμος από τους δύο πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. «Να ανεχόμαστε, ο ένας τον άλλο με αγάπη. Πώς είναι δυνατόν να ανέχεσαι αν είσαι οργίλος και κακόγλωσσος;»

Εννοείται πως η μέρα των Χριστουγέννων θα πρέπει να είναι η πιο ξεχωριστή του χρόνου. Όλη η οικογένεια μαζί ενωμένη και ευτυχισμένη, γύρω από το στολισμένο δέντρο ή το φεγγοβόλο καραβάκι να προσμένει την ώρα του φαγητού κάνοντας ευγενή όνειρα για τη νέα χρόνια.

ΦΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τραγουδάμε τα κάλαντα δίπλα στο τζάκι στην θαλπωρή του σπιτιού μας για να αλληλοευχηθούμε. Κόβουμε την βασιλόπιττα και ο τυχερός κερδίζει το φλουρί της αγάπης και της στοργής μας. Προσφέρουμε απλόχερα και με καλή καρδιά τα δώρα μας σε μικρούς και μεγάλους. Ακόμα και το πιο μικρό δωράκι μπορεί να ενεργοποιήσει τα μεγαλύτερα χαμόγελα, αρκεί να το χαρίσουμε με την ψυχή μας. Αυτές τις γιορτινές μέρες, το καλύτερο δώρο είναι μία αγκαλιά στους αγαπημένους μας ανθρώπους και η μοιρασιά ποιοτικού χρόνου μαζί τους. Μα προπαντός, το κορυφαίο δώρο είναι η σιωπηρή παροχής υλικής και πνευματικής βοήθειας στον συνάνθρωπο μας της διπλανής πόρτας που έχει ανάγκη. Αυτή η ενέργεια θα μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μας και θα μας συνοδεύει μια ζωή, πλημμυρίζοντας την καρδιά μας με χαρά. *πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού