ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΕΠ 4/12/19 ΟΙΚΗΜΑ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ
____________________________________________________________

Ημερήσια Διάταξη

1 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ – ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ 2 ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 3 ΕΓΚΡΙΣΗ  1, 2 [πιό πάνω ] 4 ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ 5 ΕΚΛΟΓΕΣ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Ετήσια Εκλογική Γενική Συνέλευση του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 6:30 μ.μ. στο οίκημα της Αδούλωτης Κερύνειας, στον Στρόβολο. Επειδή δεν διαπιστώθηκε απαρτία, οι εργασίες της, βάσει του καταστατικού, αναβλήθηκαν για μισή ώρα και στη συνέχεια ξεκίνησαν κανονικά, αφού όσα άτομα παρίσταντο αποτελούσαν απαρτία.

Η Ετήσια Εκλογική Γενική Συνέλευση διελάμβανε τα πιο κάτω θέματα: Πεπραγμένα-Έκθεση Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, Ταμειακή Έκθεση, Έγκριση των ως άνω δύο Eκθέσεων, Ορισμός Εγκεκριμένου Ελεγκτή, Εκλογές για ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη διετία.

Ο  απερχόμενος πρόεδρος, Ξενής Ξενοφώντος, ανέλυσε τα πεπραγμένα και την έκθεση δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.Ο απερχόμενος ταμίας Σταύρος Συκοπετρίτης παρουσίασε και επεξήγησε την ταμειακή έκθεση, η οποία υπεγράφη από τον Εγκεκριμένο Ελεγκτή, Γρηγόρη Δημητρίου.Και οι δύο εκθέσεις ενεκρίθηκαν ομόφωνα. Η γενική συνέλευση επαναδιόρισε τον Γρηγόρη Δημητρίου ως Ελεγκτή για την επόμενη διετία.

Πρόεδρος για την επόμενη διετία επανεξελέγη, χωρίς ανθυποψήφιο, ο Ξενής Ξενοφώντος, ο οποίος ανέπτυξε συνοπτικά τους στόχους της επόμενης διετίας, εν όψει και της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την ίδρυση του ΙΕΠ.

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ & ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019

Το έργο που επιτελέσθηκε κατά τη διετία 2018-19, κρίνεται σε γενικές  γραμμές  ικανοποιητικό. Το 2019  διανθίστηκε με τις πιό κάτω δράσεις.

Εκδηλώσεις

Α. Γιορτή Γραμμάτων  σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας.  Τιμήθηκε  ο πρώην  Λυκειάρχης Γαβριήλ Μηνάς   Β. Οικουμενικός  Ελληνισμός,   σε συνεργασία με  την  Αδούλωτη Κερύνεια και παρουσίαση καλλιτεχνικού μουσικού προγράμματος από τη Λυρική Σκηνή Λεμεσού.Γ. Επίσκεψη Μορφωτικου Συλλόγου  “Η Ορεστίς “  Άργους Ορεστικόυ Καστοριάς  στην Κύπρο στις 21-25 Νοεμβρίου με 55 μελή αποστολή η οποία ξεναγήθηκε στα κυριότερα αξιοθέατα και τους ιερούς ιστορικούς χώρους  της  ελεύθερης νήσου.  Δόθηκαν τρείς παραστάσεις με το Χορευτικό συγκρότημα και  την Πολυφωνική χορωδία του συλλόγου  “Η Ορεστίς”.  Μία  παράσταση στο μέγαρο της  ΣΕΚ   σε  συνεργασία  με τη ΣΕΚ ,  το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ  και τον ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου   προς τιμή του  πρώην γενικού γραμματέα της ΣΕΚ , αγωνιστή  της ΕΟΚΑ  Μιχαλάκη Ιωάννου.   Μία μουσικοχορευτική βραδιά στην αίθουσα ΝΑΒΑΡΙΝΟ στη Λευκωσία όπου τιμήθηκαν   οι  Ελλαδίτες ξεναγοί των εκδρομών του ΙΕΠ στην Ελλάδα,  Αθανασία Κεραμάρη και Ιωάννης  Πλίτσης. Μία παράσταση στο Αρεδιού  σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον χορευτικό  σύλλογο “Ρύμβος”  Λευκωσίας.Δ. Μέλη του Δ.Σ  και μέλη του Ινστιτούτου, συμμετείχαν σε  εκδηλώσεις που διοργάνωσαν  συνεργαζόμενοι φορείς , όπως  η Πρεσβεία της  Ελλάδας , οι  μουσικοχορετικοί  σύλλογοι  Ρύμβος και Λυγερή,   οι Σύνδεσμοι  Αγωνιστών ΕΟΚΑ, η ΕΛΔΥΚ, η Αδούλωτη Κερύνεια, ο  Όμιλος Πνευματικής Ανανέωσης ,  το Τμήμα Ερευνών  και Μελετών Πανεπιστημίου Λευκωσίας  κλπ.

Επαφές Ελλάδας

Οι επαφές του προέδρου  και  μελών του Δ.Σ στην   Ελλάδα συνεχίσθηκαν και διευρύνθηκαν.  Έγιναν συναντήσεις  με τους ακόλουθους φορείς:
ΑΚΡΙΤΕΣ  Έβρου, Απόλλων Τρικάλων, ΕΜΟΔ,  Δεσκάτης  Γρεβενών,  Σύλλογος  Πραμαντιωτών Άρτας, Φορείς  της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Ηπείρου,  Νέος  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Πρόεδρος και ιδρυτής  Μουσείου παραδοσιακής Φορεσιάς Καρέλια Καλαμάτας κυρία Βικτώρια Καρέλια,   Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Γιώργος Καψάλης , Ορεστίς  Άργους Ορεστικου Καστοριάς, Λαικότροπος Σύλλογος Καβάλας,  Σύλλογος  Κυπρίων Νομού  Ξάνθης , Δήμαρχος  Αριδαίας ,  Πολιτιστικός σύλλογος Λουτρακίου  - Λουτρά Πόζαρ,  Ανώτατα ηγετικά στελέχη  του  συνεχιζόμενου αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας  και  ακύρωση της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών, Ιωάννης  Καζάζης  πρόεδρος  Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας,  Πρόεδρος   Πανελλήνιας  Ένωσης  Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Επαφές Κύπρου

Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου , Ανδρέας Θεοφάνους  πρόεδρος   Κέντρου Ευρωπαικώνκαι  Διεθνών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πολιτιστικό Τμήμα Δήμου Αγλαντζιάς, Δήμαρχος Αγίας Νάπας,  Διοικητής ΕΛΔΥΚ  Διευθυντής  του ΕΟΤ Κύπρου στην παρουσία του αντιπροέδρου ΕΟΤ Ελλάδας, Μας επισκέφθηκε στη Λευκωσία η  Στέλλα Χαιτίδου, πρόεδρος του συλλόγου Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας την οποία ξεναγήσαμε στον Τύμβο, στα Φυλακισμένα Μνήματα και αλλού, Ανδρέας Δημητρίου πρόεδρος Κυπριακής  Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής, Έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην  ανέγερση Ορθόδοξου ναού στο  Παλέρμο της Ιταλίας, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του σωματείου ΣΥΝΕΞΕΛΙΞΗ  υπό τον πάτερ  Μιχάλη της  Εκκλησία Παναγίας  Τράχωνα. Εντείναμε τις  πολύπλευρες πιέσεις ακόμη και σε ανώτατο Πολιτειακό επίπεδο για δρομολόγηση της ακτοπλοϊκής γραμμής  Κύπρου Ελλάδας  σε συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε το Ινστιτούτο εδώ και μία οκταετία. Θέσαμε υπό την αιγίδα μας εκδρομές  Κυπριακών συλλόγων και οργανώσεων   στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις σχέσεις μας με την Κοινωνία π. χ Ρύμβος,  Πρεσβύτεροι Κερύνειας, Κοινότητα Σιας.

Εκδρομές Ελλάδα - Ν. Ιταλία - Κωνσταντινούπολη

Πραγματοποιήθηκαν  με επιτυχία  12 εκδρομές  εκτός Κύπρου.  10 στην Ελλάδα, μία για πρώτη φορά στην  Κωνσταντινούπολη και μία στην Κάτω  Ιταλία – Σικελία Ελληνόφωνα χωριά Καλαβρίας. Στην καθιερωμένη ετήσια εκδρομή “Σίμος Νησιώτης” διοργανώσαμε εκδήλωση στην Καβάλα με τον  σύλλογο Λαικότροπο Καβάλας με συμμετοχή του  Μουσικοχορετικού  συγκροτήματος ΛΥΓΕΡΗ ΣΕΚ Λευκωσίας – Κερύνειας.  Η εκδρομή “Σίμος Νησιώτης” και άλλες  δύο ήταν  μερικώς επιχορηγημένες.  Δώσαμε τη χρυσή ευκαιρία σε μέλη και φίλους να απολαύσουν διακοπές  στην  Ελλάδα  στην περίοδο αιχμής Ιουλίου - Αυγούστου σε πολύ χαμηλή τιμή, μέσω των ναυλωμένων πτήσεων Λάρνακας – Καλαμάτας. Στόχος, να  γίνουν περισσότερες θεματικές εκδρομές σε θέματα πολιτισμού και ιστορίας  και να ξαπλωθούν σε μέρη εκτός Ελλάδας  όπου υπάρχει  Ελληνικό και Ελληνορθόδοξο ενδιαφέρον. Το μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη διοργάνωση και ανάπτυξη του τομέα των εκδρομών είναι πλέον  τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια προς Ελλάδα  και  οι σκληροί δεσμευτικοί όροι  που επιβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες στην εξασφάλιση εισιτηρίων αφού θέλουν μεγάλη προκαταβολή και  νομική δέσμευση 90- 100% για πληρωμή τους.

Οργανωτικά

Ολοκληρώθηκε το  μηχανογραφικό σύστημα των μελών και φίλων ύστερα από αξιέπαινη δουλειά της συσταθείσας ομάδας υπό  τον  αντιπρόεδρο , τη γενική γραμματέα, τον γενικό οργανωτικό και άλλα μέλη του Δ.Σ. Θεωρώ ότι δεν καταφέραμε  να εγγράψουμε αρκετά  νέα  Τακτικά Μέλη, ωστόσο πετύχαμε να αυξήσουμε θεαματικά τον αριθμό Φίλων, κυρίως μέσω των εκδρομών μας στην Ελλάδα τις οποίες το κοινό αγκαλιάζει θερμά ολοένα και περισσότερο.

Βασικοί στόχοι 2020 - 21

Σας ευχαριστώ για  την  επανεκλογή μου στη θέση του προέδρου. Με την  ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καταθέσω τηλεγραφικά τους κυριότερους στόχους της  επόμενης  διετούς θητείας.

  1. Αύξηση του αριθμού των  συνειδητών και ενεργών μελών. Αυτό  δύναται να επιτευχθεί  μέσω εξειδικευμένης οργανωτικής εκστρατείας και ισχυρής οργανωτικής  επιτροπής  αλλά  και  διεύρυνσης της δράσης μας  μέσα στην Κοινωνία των Πολιτών.
  2. Αύξηση των οικονομικών πόρων μέσω  χορηγιών εταιρειών και δημοσίων φορέων,  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αύξηση του αριθμού των Μελών και Φίλων και οπωσδήποτε με  ενεργοποίηση των υπαρχόντων μελών.
  3. Διοργάνωση καινοτόμων και σημαδιακών εκδηλώσεις μέσα στο 2020 στο πλαίσιο των 10  χρόνων από την Ιδρυτική μας Συνέλευση στις 4 Φεβρουαρίου 2010.  Ήδη, έχουν κατατεθεί προτάσεις από  τα πλείστα  μέλη του απερχόμενου Δ.Σ και από νέα μέλη τα οποία εξέφρασαν να συνδράμουν στην περαιτέρω  στελέχωση του Ινστιτούτου.  Οι προτάσεις άρχισαν να αξιολογούνται   και θα τεθούν ενώπιον της πρώτης συνεδρίας του νέου Δ.Σ μετά τον καταρτισμό του σε σώμα. Ήδη έχουν προεπιλεγεί 4 εκδηλώσεις.- Πολιτιστικό συναπάντημα με Ελληνικούς και Κυπριακούς συλλόγους  σε Κύπρο και Ελλάδα με φιλοσοφικό  τίτλο “Στα αχνάρια της Παράδοσης” - Ειδική Ημερίδα  με θέμα “Γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή – Κύπρος -  Αιγαίο, Μακεδονία Θράκη- Βόρειος Ήπειρος , ΑΟΖ “ με συμμετοχή επιφανών ομιλητών  -  Στροφή στο γνήσιο Ελληνικό τραγούδι με διοργάνωση εκδήλωσης – συναυλίας προς τιμήν  του Μιχάλη Βιολάρη, με συμμετοχή του ίδιου- Διάλεξη – εκδήλωση για τον Πολιτικό Πολιτισμό, όπου θα τιμήσουμε ανθρώπους που έβαλαν ή και βάζουν έντονη τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη του Πολιτικού Πολιτισμού    
  4. Διοργάνωση θεματικών  εκδρομών ειδικού ενδιαφέροντος  με θέμα τον  Ελληνικό Πολιτισμό  σε Ελλάδα, Κάτω Ιταλία  και σε μέρη που άκμασε  σε παλαιότερες εποχές ο Ελληνισμός            
  5. Εξεύρεση οικήματος για στέγαση ή συστέγαση ή χρήση για  μέρος των δραστηριοτήτων μας.                     
  6. Υλοποίηση παλαιότερης απόφαση μας για σύσταση Επιστημονικού Συμβουλευτικού Σώματος για παραγωγή τεκμηριωμένης πολιτικής και δράσης σε  καίρια ζητήματα που μας ενδιαφέρουν,  για ενίσχυση του παρεμβατικού μας ρόλου στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό  θα  εισάξουμε  τον  θεσμό του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με φορείς της Κύπρου της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Ήδη έχουμε υποβάλει προφορική πρόταση στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου.