Έντονη ανησυχία ΙΕΠ και Πανεπιστημίου Κύπρου:
Προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις το Δημογραφικό
_________________________________________________

Image

Καταλήγοντας, διαπίστωσε ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση η προσπάθεια του Πρύτανη και των Πανεπιστημιακών αρχών γενικότερα, για προσέλκυση περισσότερων φοιτητών από την Ελλάδα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Στη συνάντηση, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξέφρασαν την πρόθεση τους να υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας . Η αντιπροσωπεία του ΙΕΠ εκτός από τον πρόεδρο Ξενή Χ. Ξενοφώντος, απαρτίζετο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Δανάη Γεωργιάδου, Μαρία Χατζηστυλλή, Παντελίτσα Μάρκου και την επιστημονική σύμβουλο Μερσίλεια Αναστασιάδου.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 9 /12/19

 

Σήμα κινδύνου για το Δημογραφικό έστειλαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης και αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού σε πρόσφατη συνάντηση τους. Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι ο δείκτης υπογεννητικότητας μειώθηκε αισθητά καθιστώντας το Δημογραφικό ως το κατεξοχήν εθνικό πρόβλημα μετά το Κυπριακό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΕΠ Ξενής Χ. Ξενοφώντος υπογράμμισε πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα καθιστώντας το Δημογραφικό μέγιστο εθνικό και κοινωνικό θέμα του συνόλου του Ελληνισμού. Το Δημογραφικό προλαμβάνει τη μορφή βραδυφλεγούς βόμβας, σημείωσε, καθώς σε λιγότερο από 30 χρόνια, θα αποτελούμε ως Ελληνες μειονότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στη Μητρόπολη. Ιδιαίτερα στην Κύπρο, που το πρόβλημα είναι πιό ευαίσθητο λόγω της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής , η Πολιτεία θα πρέπει να υιοθετήσει το ταχύτερον συγκεκριμένη στρατηγική με γενναιόδωρα κίνητρα στήριξης της Οικογένειας , για άμβλυνση του.

Στα θέματα Παιδείας, ο κ. Ξενοφώντος εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο για το υψηλό επίπεδο του Κρατικου Πανεπιστημίου, όσο και για τις διαβεβαιώσεις του Πρύτανη ότι η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας συνεχώς διευρύνεται και αναβαθμίζεται. Ταυτόχρονα, διατύπωσε την ανησυχία του για τις επισημάνσεις του Πρύτανη ότι ιδιωτικά συμφέροντα υπονομεύουν το κρατικό Πανεπιστήμιο, διαμηνύοντας ότι θα γίνουν διαβήματα προς την Πολιτεία για να εκλείψουν φαινόμενα που υποσκάπτουν την κρατική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Image