ΙΕΠ: ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΘΕΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

​__________________________________________________________________

Το αξιακό μας σύστημα έχει φθάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης σύροντας την κοινωνία στην αποσύνθεση και τη χώρα στην απαξίωση. Γιαυτό, επείγει η εφαρμογή σχεδίου για πολιτική/ κοινωνική ανασυγκρότηση και εδραίωση ισχυρού κράτους δικαίου που θα επενεργήσει ως εφαλτήριο για ισχυροποίηση της αξιοπιστίας και του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτά τόνισε διαζώσης αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, ΙΕΠ, στην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδου - Προκοπίου σε χθεσινή τους συνάντηση.
Με την Υπουργό, συζητήσαμε κρίσιμα ζητήματα που άπτονται του ζωτικού τομέα της Δικαιοσύνης και όχι μόνο.

Σε εισαγωγική μου τοποθέτηση επισήμανα, ως πρόεδρος του ΙΕΠ, και τα εξής : <<Η ιστορία χτυπά δυνατά την πόρτα της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Σας δίδεται μια χρυσή ευκαιρία, να κυνηγήσετε σε συνεργασία με τις δημιουργικές δυνάμεις της Κοινωνίας και του Πολιτισμού, το μέγα θαύμα που προσδοκά εναγωνίως ο Κυπριακός Ελληνισμός και ευρύτερα ο λαός της Κύπρου, για οικοδόμηση και λειτουργία ισχυρού κράτους δικαίου που θα επενεργήσει ως εφαλτήριο για να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματικά ισότιμο κράτος στη μεγάλη Ευρωπαική οικογένεια διεκδικώντας με αξιώσεις δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι βασικοί άξονες πολιτικής είναι :
1. Υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών (ΕΣΔΙ) 2019-2023 και η προώθηση νέου πιο ευφάνταστου σχεδίου για να συμπεριλάβει όσα δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα να καλύψει τα κενά που προκύπτουν.
2. Διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα ώστε να μην μπορεί να είναι ταυτόχρονα και νομικός σύμβουλος του κράτους και δημόσιος κατήγορος. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τιμωρία των ενόχων και συνενόχων των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων που έπληξαν την Κύπρο από το 1999 και εντεύθεν, διανοίγοντας λεωφόρους για δημιουργία δίκαιης - δημοκρατικής πολιτείας.
3. Λήψη μέτρων για εξυγίανση του Ποδοσφαίρου και εξάρθρωση της σπείρας που λυμαίνεται το δημοφιλέστερο άθλημα το οποίο μέσω των υπόγειων διαδρομών του μαύρου χρήματος κατέστη μόνιμη γάγγραινα με σοβαρότατες κοινωνικοοικονομκές επιπτώσεις για τη χώρα.
4. Ανάληψη πωτοβουλίας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για εξυγίανση του κομματικού συστήματος και ξήλωμα της κομματοκρατίας που αποτελει χαίνουσα πληγή για τη Δημοκρατία. Η καλλιέργεια και εδραίωση του Πολιτικού Πολιτισμού είναι υπέρτατη ευθύνη μιας ευνομούμενης πολιτείας και προς τούτο το Υπουργείο σας οφείλει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο.

Αν δεν υλοποιηθουν αυτά σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές δράσεις ζωτικής σημασίας η Κύπρος θα παραμείνει έρμαιο των κάθε λογής εμπόρων του λαού, ντόπιων και ξένων, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για το μέλλον του τόπου.
Είμαστε στην πρώτη γραμμή και στηρίζουμε έμπρακτα την εν λόγω επαναστατική συνέργεια. >>

Η κυρία Υπουργός αντίκρυσε θετικά τις θέσεις μας, διαβεβαιώνοντας ότι για κάποια ζητήματα ήδη, έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες πολιτικές δράσεις.
Ως ΙΕΠ θα παρακαλουοθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και τα πολιτικά δρώμενα και όποτε χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Την αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου αποτελούσαν, ο πρόεδρος Ξενής Ξενοφώντος, η αντιπροέδρος Δανάη Γεωργιάδου και ο επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικού Πολιτισμού - Ολυμπισμού Μιχάλης Μιχαηλίδης.

Ιούλιος 2023
Image