ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ 12-12-23

​__________________________________________________________________

Α. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Ιανουαρίου – Θεσσαλονίκη Προιδρυτική συνάντηση Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας – Ελληνισμού. Εκπροσώπησαν το ΙΕΠ ο πρόεδρος Ξενής Ξενοφώντος και η Νικολέττα Νικολαίδου – Λαδά, στην παρουσία εκπροσώπων 10 φορέων από από την Ελλάδα.

25 Ιανουαρίου Λευκωσία - Το Μέλλον της Ευρώπης και η Κύπρος. Μίλησαν ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και άλλες επιφανείς προσωπικότητες που ειχαν άμεση σχέση με το θέμα όπως ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης Βαίλης Σκουρής, ο τ.υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, Χαράλαμπους Μπαμπούκης Καθηγητής Πανεπιστημίου και τ. Υπουργός Επικρατείας

Γιορτή Των Γραμμάτων στο Οίκημα των Συνδέσμων Αγωνιστών σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας και το ΚΥΚΕΜ. Τιμήσαμε τον Πανεπιστημιακό Γιώργο Ξενή

Μάρτιος - Ημέρα Ήρωα Μαθητή στο Πολιτιστικό της Μονής Κύκκου όπου παρουσιάσστηκε το θεατρικό έργο Ο ΒΑΓΟΡΗΣ.

19 Μαίου - Εκδήλωση Μνήμης Ποντιακού Ελληνισμού στη Λευκωσία σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Κύπρου Παναγία Σουμελά και το Σωματείο Δράσης <<Νίκος Καπετανίδης>> Θεσσαλονίκης, στην παρουσία του προέδου Χριστοδουλίδη.

19 Ιουνίου – Εκδήλωση Οι θεσμοί και οι Αξίες στην Κύπρο, στο Πολιτιστικό της Μονής Κύκκου με τον τ. Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, τον πρώην Δικαστή του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Γιώργο Αρέστη και τον δικό μας τον Δόκτορα Μιχάλη Μιχαηλίδη

Στις 14 Ιουνίου διοργανώσαμε εκδήλωση με τίτλο ο ξεχασμένος Ελληνισμός της Κάτω Ιταλίας όπου παρουσιάσαμε ντοκυμαντέρ ή καλύτερα τηλεοπτικό οδοιπορικό για τα Ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας. Μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου και Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ελληνομάθεια Ρηγίου Καλαβρίας Βασιλική Βούρδα και ο δικός μας ο Γιώργος Νικολάου μέλος του Δ.Σ και επικεφαλής της Επιτροπής Ελληνισμού και Εθνικών Θεμάτων. Ήταν συγκλονιστική εκδήλωση που καθήλωσε και ευαισθητοποίησε το κοινό για την επείγουσα ανάγκη στήριξης των ελληνόφωνων χωριών της Μεγάλης Ελλάδας στην Καλαβρία. Σύντομη παρέμβαση έκαναν ο υποφαινόμενος εκ μέρους του Ινστιτούτου και ο Φοίβος Νικολαίδης πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Φοίβος Νικολαίδης διαμηνύοντας ότι επείγει η κινητοποίηση μας για να αποτραπεί ο αφανισμός των ελληνόφωνων χωριών και να διασωθεί η ομηρική Γκρεκάνικη γλώσσα.

Τέλη Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στο περίφημο Φεστιβάλ Ολύμπια Εν Δίω στην Κατερίνη σε συνερεγασίας με την χορωδία Λέναδρος Σίταρος η οποία ομολογουμένως άφησε άριστες εντυπώσεις. Η φετινη διοργάνωση ήταν κάπως υποτονική λόγω των καταστροφικών πλημμηρών στην Θεσσαλία.

Μέσα στον Ιούλιο συνδιοργανώσαμε εκδήλωση με το ΚΥΚΕΜ στη Λάρνακα όπου τιμήσαμε επιφανείς σκαπανείς του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, τον πανεπιστημιακό Παντελή Βουτουρή και τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη.

1η Οκτωβρίου επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας συνδιοργανώσαμε στο αμφιθέταρο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Δήμο Νέας Προποντίδος, πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο ΚΥΠΡΟΣ – ΠΟΝΤΟΣ ΠΟΡΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ, υπό την αιγίδα του Πρόξενου της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη ο οποίς παρέστη και εκφώνησε ομιλία.

Τον Νοέμβριο εκπροσώπησα το Ινστιτούτο και μίλησα σε πρωτοποριακή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη όπου παρουσιάσθηκε βιβλίο διάσωσης 5000 λέξεων και ιδιωμάτων της Ποντιακής διαλέκτου, πόνημα 30 χρόνων του Βαχίτ Τουρσούν και της εκπαιδευτικου Αρχοντουλας Κωνσταντινίδου. Φρονώ πως, οι 3 προαναφερθεισες εκδηλώσεις του ΙΕΠ με Ποντιακούς συλλόγους σηματοδοτούν την ανάληψη συλλογικής προσπάθειας για αφύπνιση του Ελληνισμού με αιχμή το υπό δημιουργία Ενιαίο Πολιτιστικό Δόγμα.

Στις 22 Νοεμβρίου συνδιοργανώσαμε με το ΚΥΚΕΜ εκδήλωση στη Λευκωσία με τιτλο ΕΛΛΑΔΙΟΣ ΧΑΝΔΡΙΩΤΗΣ Υπηρετώντα ςτην Ελληνική Γλώσσα μ εομιλήτρια εκ μέρους του Ινστιτούτου την αντιπρόεδρο Δανάη Γεωργιάδου. Ήταν μια κατανυχτική βραδυά που καταπιάσθηκε με ευαίσθητα θέματα της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας όπου εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που διαβιβασυθούν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Τον περασμένο μήνα προσκλήθηκα και μίλησα εκ μέρους του ΙΕΠ σε επιστημονικό συνέδριο στη Λευκωσία με θέμα Ελλάδα – Κύπρος, Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων. Παραθέσαμε τις θέσεις μας τεκμηριωμένα τονίζοντας πως δεύτερη μεγαλύτερη μορφη άμυνας ειναι ο Πολιτισμός. Στείλαμε ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως Κύπρος και Ελλάδα ως ενιαία γεωπολιτική οντότητα είναι ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ. Τουναντίον ως χωριστές οντότητες είναι αδύναμες και έρμαιο στα σχέδια των νεότουρκων και των κάθε λογής εμπόρων των εθνών.

Παραθέσαμε τις θέσεις μας για το Μεταναστευτικό σε συνεργασία με Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον πρόεδρο του Ανδρέα Μορφίτη στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και σε άλλες πολλές ειδικές συναθροίσεις, μαζί με τον Μιχάλη Μιχαηλίδη.

Β. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΔΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.

Με τον Πρέσβη της Ελλάδας. Θέματα Παιδείας, Εθνικών Θεμάτων και Πολιτισμού με Δανάη Γεωργιάδου.

Με τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Ενιαίο Πολιτιστικό Δόγμα και Κυπριακό με τη Νικολετα Νικολαίδου Λαδά.

Με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστουδουλίδη σύσσωμο το Δ.Σ. Υποβάλαμε Υπόμνημα. Εποικοδομητική συζήτηση. Διανοίγονται δρόμοι για ΙΕΠ.

Με τον νέο Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα, αρκετά μέλη του ΔΣ.

Με την νέα Υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου. Δυο φορές. Η πρώτη έκτακτα με την Βασιλική Βούρδα για τα Ελληνόφωνα Χωριά. Η δεύτερη επίσημη συνάντηση για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Υποβλήθηκε υπόμνημα και έγινε εποικοδομητική συζήτηση. [Δανάη, Μιχάλης, Βασιλική]

Είχα πρόσφατα συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό με κύρια ζητήματα το Δημογραφικό και το Ενιαίο Πολιτιστικό Δόγμα.

Πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Παύλο Μυλωνά. Παιδεία, Εθνικά Θέματα, Ενιαίο Πολιστικό Δόγμα, Πολιτικός Πολιτισμός και άλλα κοινωνικά ζητήματα ύψιστης σημασίας.

Αναβλήθηκε συνάντηση με Υφυπουργό Πολιτισμού λόγω παραίτησης Μιχάλη Χατζηγιάννη. Θα ορισθεί αρχές 2024.

Ορίσθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού Κώστα Κουμή Κρίσιμα θέματα, η πραγματοποίηση σε συστηματική και στοχευμένη βάση εκδρομές - εθνικά προσκυνήματα, Ελλαδιτών πολιτών και Μαθητών στην Κύπρο.

 

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

Βήμα - βήμα υλοποιείται ο στόχος που τέθηκε στην περισυνή Γενική Συνέλευση για συνειδητή εγγραφή ΤΑΚΤΙΚΩΝ Μελών και δημιουργία Αρχείου ΦΙΛΩΝ. Είχαμε θεαματική αύθηση του αριθμού μελών και Φίλων στο 2023

Αδυναμίες. Καθυστερεί λόγω εγγενών αδυναμιών η λειτουργία των Επιτροπών στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Προχωρεί αργά αλλά σταθερά η δημιουργία του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας - Ελληνισμού Γίνονται πολύ θετικά και ουσιαστικά βήματα για ολοκλήρωση της προσπάθειας συγκρότησης Επιτροπών Δράσης.

Με χαρά ανακοινώνουμε την συγκρότηση δυο νέων επιτροπών. Επιτροπή για τα Ελληνόφωνα Χωριά της Μεγάλης Ελλάδα στην Κ. Ιταλία. Επιτροπή Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος. Ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς η Επιτροπή Καλλιτεχνικού υπό την Άντρη Κωνσταντίνου.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Αύξηση αριθμού εκδρομών στην Ελλάδα, Κάτω Ιταλία, Κωνσταντινούπολη.

Φέτος ενδυναμώθηκε ο θεσμός των θεματικών εκδρομών ενώ εμπλουτίζεται ποιοτικά ο περιηγητικός τους χαραχτήρας.

500 άτομα, 20 ΕΚΔΡΟΜΕΣ [ 3 Ιταλία, 1 Κωνσταντινούπολη, 16 Ελλάδα εκ των οποίων 4 θεματικές - Πύλος , Σούλι, Χαλκιδική, Σπέτσες, 4 Επιχορηγημένες ]

Θερμές ευχαριστίες στη Δώρα Κωνσαντίνου που είναι ως αφανής ήρωας στην όλη διαδικασία διεκπεραίωσης των εκδρομών καθώς και στο Skylab Travel για την πολύ καλή συνεργασία.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Έγινε ουσιαστική πρόοδος λόγω αύξησης του αριθμού των Μελών / Φίλων και της επιτυχίας που σημειώνουν οι εκδρομές μας στην Ελλάδα και Κ. Ιταλία.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 2024

· Δημιουργία του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας – Ελληνισμού

· Ενίσχυση της Παιδείας με προσθήκη/ ενδυνάμωση μαθημάτων Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και Πολιτικής Αγωγής για εκκόλαψη καλών καγαθών πολιτών

· Ουσιαστική προβολή του Κυπριακού Ζητήματος με την ευκαιρία των 50 χρόνων Τουρκικής εισβολής/ κατοχής

· Έμπρακτη στήριξη των Ελληνόφωνων Χωριών της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία για να μην αφανιστούν και ταυτόχρονα να διασωθεί η ομηρική Γκρεκάνικη γλώσσα τους

· Στρατηγικές συνεργασίες με φορείς της οργανωμένης κοινωνίας και με κοινότητες/ δήμους