ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
____________________________________________________________

31 Ιανουαρίου 2020,  7.30 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Ι.Μ. Κύκκου, Αρχάγγελος

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και φέτος η καθιερωμένη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, την οποία διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού και η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην παιδεία της Κύπρου και στα ελληνικά γράμματα η κ. Κλαίρη Αγγελίδου, πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, και ο κ. Παναγιώτης Περσιάνης, πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού κ. Ξενή Ξενοφώντος, από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πρεσβείας, Γραμματέα Α’ της Πρεσβείας, κ. Αναστάσιο Κωνσταντάρα, και από την εκπρόσωπο του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, δρ. Ειρήνη Ροδοσθένους. Στους χαιρετισμούς τονίστηκε ο συμβολισμός της γιορτής και η σημασία της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων για ενίσχυση του φρονήματος του ελληνισμού και παροχή κινήτρων στη νέα γενιά.

​Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος – βοηθός διευθύντρια κ. Δανάη Γεωργιάδου. Η κ. Γεωργιάδου ανέλυσε το πέρασμα από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στη χριστιανική διδασκαλία και εξήγησε σύντομα τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός.

Για τη ζωή και το έργο της κ. Κλαίρης Αγγελίδου μίλησε η κ. Μαρία – Νίκη Θωμαΐδου, επιχειρηματίας, ενώ παρέμβαση έκανε και η κ. Άννα Σταφιδά, …….. . Οι ομιλήτριες τόνισαν τη δράση της τιμώμενης στον Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, την προσφορά της ως φιλολόγου – καθηγήτριας, καθώς και το έργο της ως Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Στη συνέχεια ακούστηκε το τραγούδι «Παρά θιν΄ αλός», σε μουσική Μάριου Μελετίου, στίχους Κλαίρης Αγγελίδου και ερμηνεία της Αλέξιας Βασιλείου. Στην αντιφώνησή της η κ. Αγγελίδου, συγκινημένη από τη μουσική και τις εικόνες που προβλήθηκαν από την αγαπημένη της πόλη Αμμόχωστο, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και ευχήθηκε την επιστροφή στην αγαπημένη πόλη.

​Τον λόγο πήρε η κ. Ανδρεανή Ηλιοφώτου, φιλόλογος – συγγραφέας, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και την προσφορά στην παιδεία του κ. Παναγιώτη Περσιάνη, μέσα από τις διάφορες θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε την εκπαίδευση και από το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Η παρουσίαση της ζωής και του έργου του κ. Περσιάνη έκλεισε με προβολή αποσπάσματος από τηλεοπτική συνέντευξη του 1993, στην οποία ο τιμώμενος πανεπιστημιακός δάσκαλος αναπτύσσει την αξία της ελληνικής γλώσσας. Στην αντιφώνησή του ο κ. Περσιάνης ανέπτυξε τον ρόλο των σωματείων στη διαμόρφωση και διατήρηση του εθνικού φρονήματος.

Όλες οι παρουσιάσεις και ομιλίες συνοδεύονταν από προβολή πλούσιου φωτογραφικού αρχειακού υλικού.  

Κατακλείδα της βραδιάς ήταν το τραγούδι της Μελίνας Ασλανίδου «Δεν σε φοβάμαι», σε μουσική Γ. Παπαδόπουλου και στίχους Κ. Ντούμου.

​Η εκδήλωσε έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.