ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “Η ΟΡΕΣΤΙΣ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
____________________________________________________________

Εντυπωσιακές παραστάσεις της πολυφωνικής χορωδίας και του χορευτικού συγκροτήματος στη Λευκωσία και την κοινότητα Αρεδιού.

Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνεις για τα όσα βίωσαν στο νησί μας κατά την πενθήμερη διαμονής τους 21- 25 Νοεμβρίου , αναχώρησαν από το νησί μας τα μέλη της πολυμελούς αντιπροσωπείας του Μορφωτικού Συλλόγου “Η Ορεστίς” Άργους Ορεστικου Καστοριάς, ως προσκεκλημένοι του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, ΙΕΠ.
Επισκέφθηκαν τα Φυλακισμένα Μνήματα, το Διοικητήριο και το Μουσείο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου κατέθεσαν στεφάνια τιμής και ευγνωμοσύνης στους θυσιασθέντες, Ελλαδίτες και Κύπριους, για την ελευθερία και εθνική αποκατάσταση της μαρτυρικής Κύπρου. Επίσης επισκέφθηκαν το κατοχικό οδόφραγμα του “Λήδρα Παλλάς” και  σημεία της γραμμής αντιπαράταξης όπου ενημερώθηκαν για το Κυπριακό Ζήτημα και τις γεωοπολιτικές ανακατατάξεις στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον ρόλο Κύπρου – Ελλάδας στα τεκταινόμενα. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο μνημείο του “Αχυρώνα” Λιοπετρίου και στο Πολιτιστικό Κέντρο του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια απο τον δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Μορφίτη όπου ενημερώθηκαν για τα αίτια, την αφορμή και τις επιπτώσεις της Τουρκικής εισβολής του Ι974 καθώς και για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη Μονή Κύκκου και στα όμορφα θερινά θέρετρα της μεγαλονήσου η καρδιά της οποίας πάλλει Ελληνικά εδώ και 3000 συναπτά έτη.  Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής τους δραστηριότητας, η χορωδία και το χορευτικό του συλλόγου “Η Ορεστίς” έδωσαν δύο παραστάσεις. Μιά στο μέγαρο της ΣΕΚ προς τιμήν του αείμνηστου γενικού γραμματέα του κινήματος, αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Ιωάννου με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκδημεία του. Η όλη εκδήλωση γοήτευσε το κοινό τόσο με τις σπουδαίες φιλολογικές τοποθετήσεις, όσο και το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής πανδαισίας που παρουσίασαν, η πολυφωνική χορωδία και το γυναικείο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου “Η Ορεστίς”. Η δεύτερη παράσταση η οποία ήταν εξίσου επιτυχής, πραγματοποιήθηκε στο Αρεδιού, σε συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίουμε τον χορευτικό όμιλο “Ρύμβος” Λευκωσίας υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Ξενής Χ. Ξενοφώντος διατράνωσε την αποφασιστικότητα της ηγεσίας και των στελεχών να εντείνουν την συστηματική και ακατάπαυστη προσπάθεια για θωράκιση της Ελληνικής φυσιογνωμίας της Κύπρου και τη συνεχή ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων Κυπρίων με τους αδελφούς της Μητροπολιτικής Ελλάδας, τους αλύτρωτους ομοεθνείς μας στη Βόρειο Ήπειρο και τον όπου γής Ελληνισμό. Επίσης, εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του αδούλωτου Κυπριακού Ελληνισμού στον αγώνα των Μακεδόνων αδελφών μας για απεγκλωβισμό από την κατάπτυστη “Συμφωνία των Πρεσπών.” Παράλληλα, διατύπωσε την ετοιμότητα του ΙΕΠ, να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου και όχι μόνον.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Η Ορεστίς” Κώστας Αδάμ, εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του για τις όμορφες και συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν στο νησί, τονίζοντας ότι οι σχέσεις με την Κύπρο και το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού θα τεθούν πλέον σε συστηματική βάση. Μάλιστα, αποδέχθηκε πρόταση για συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις για τα 10 χρονα του ΙΕΠ το 2020.  Και οι δύο οργανισμοί, διαμήνυσαν ότι σε τούτη τη δύσκολη και πονηρή περίοδο, Κύπρος, Ελλάδα και όπου γης Έλληνες, καλούνται να συνεργασθούν στενά και ειλικρινά για να απαλλαγούμε από τον κυριαρχούντα “μικροελλαδισμό” επαναφέροντας δυναμικά στο καθημερινό προσκήνιο τον όρο “Ελληνισμός” με τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά του που φωτίζουν την οικουμένη εδώ και τρείς αιώνες.
Στο πλαίσιο της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Ναβαρίνο” στη Λευκωσία η οποία ξεκίνησε με το “Μακεδονία Ξακουστή” , το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού τίμησε τους ακαταπόνητους Ελλαδίτες ξεναγούς Αθανασία Κεραμάρη και Ιωάννη Πλίτση για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία των θεματικών εκδρομών του ΙΕΠ στην Ελλάδα.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στην Έλενα Οδυσσέως η οποία συνόδευε τα μέλη της αποστολής καθόλη τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κύπρο και βρισκόταν  συνεχώς στο πλευρό τους προκειμένου το ταξίδι τους να κυλήσει ομαλά κι ευχάριστα.


Λευκωσία 27.11.19
www.iep.org.cy