ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ... ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ
____________________

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ξενή Χ. Ξενοφώντος «Τόλμη και…Προφητεία: Ανθολόγιο Αρθρογραφικών Κειμένων 1993 – 2021»

Κυρίες και Kύριοι, Aγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνει απόψε ο φίλος δημοσιογράφος Ξενής Ξενοφώντος, να είμαι ένας εκ των ομιλητών στην παρουσίαση του βιβλίου του «Τόλμη και…Προφητεία: Ανθολόγιο Αρθρογραφικών Κειμένων 1993 – 2021», ένα πόνημα υπό μορφή μωσαϊκού στο οποίο αποτυπώνει το αρθρογραφικό απόσταγμα της 30χρονης δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας. Με ιδιαίτερη λοιπόν χαρά, αποδέχτηκα την τιμητική για μένα πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό και ως λάτρης του βιβλίου και της ιστορίας ο ίδιος, αλλά και ως ταπεινός επίδοξος συγγραφέας, αναγνωρίζω τη σημασία που έχει για έναν συγγραφέα η «επίσημη πρώτη» του βιβλίου του. Το θαρραλέο αυτό συγγραφικό αποτέλεσμα και η περιεκτικότητα της σύνθεσης του τόμου αυτού παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς μέσα από 104 επίλεκτα άρθρα που κατανέμονται σε δύο ξεχωριστές ενότητες, καταγράφονται οι σκέψεις, τοποθετήσεις και αναλύσεις του Ξενή Ξενοφώντος, ενός ανθρώπου που τολμά και δεν διστάζει με ειλικρίνεια και αμεσότητα να κοιτάξει κατάματα τα κακώς κείμενα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που είχε και συνεχίζει να έχει ενώπιον της η Κυπριακή Πολιτεία και η ευρύτερη κοινωνία.

Το βιβλίο αυτό αποτυπώνει μια δημιουργική εργασία ετών, την συλλογή σειράς άρθρων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας εξιστορεί, γνωστοποιεί και ζωντανεύει σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Κύπρου – πολιτικά και κοινωνικά, σύγχρονα και παλαιότερα, που διαγράφουν την κρίσιμη περίοδο των τελευταίων 28 ετών. Μεταξύ άλλων, αυτό που έχω διακρίνει είναι την μεγάλη και ανιδιοτελή αγάπη του συγγραφέα για την πατρίδα του και την ικανότητά του να καταγράφει την επικαιρότητα και να σχολιάζει την Ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί απλά και κατανοητά να την μεταδίδει στον αναγνώστη, έχοντας πάντοτε αυτό που λέμε «το θάρρος της γνώμης του». Αυτό που, επίσης, δεν κρύβεται μέσα από τα επίλεκτα άρθρα του, είναι η απεριόριστη και αδιαπραγμάτευτη αγάπη του Ξενή Ξενοφώντος για την Ελλάδα, τη διαχρονικότητα και τον πολιτισμό της. Για αυτό, άλλωστε, είναι κατά τη γνώμη μου σημαντικό το γεγονός ότι εδώ και τρεις δεκαετίες ο συγγραφέας επιλέγει να είναι, ως ένα ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, παρών στον δημόσιο διάλογο μέσα από συστηματική αρθρογραφία, αξιοποιώντας τις πλούσιες του εμπειρίες και προσφέροντας στην κοινή γνώμη αλλά και στη διαμόρφωση σύγχρονης πολιτικής, πολύτιμα εργαλεία. Διότι ως γνωστό η ιστορία ενός τόπου δεν είναι τίποτα άλλο από την γνώση και αυτή η γνώση εάν δεν εκλαϊκευθεί, εάν δεν βρίσκουμε τρόπους να την διοχετεύουμε εκτός των αιθουσών διδασκαλίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ώστε να περνά και να διδάσκει αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις αλλά και αυτούς που θα κρίνουν τις αποφάσεις, τότε μένει δυστυχώς αναξιοποίητη. Τότε δεν συμβάλλει στο κτίσιμο ενός καλύτερου μέλλοντος απαλλαγμένου από λάθη του παρελθόντος.

Φίλες και Φίλοι,

Η σημασία τέτοιων εκδόσεων είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, γιατί έχουν ως επίκεντρο τον αναγνώστη, τον ίδιο τον πολίτη. Ο φίλος δημοσιογράφος Ξενής Ξενοφώντος, καταφέρνει

μέσα από τα κείμενά του να συναρμολογήσει και να συνδέσει το παρόν με το παρελθόν, υπενθυμίζοντας στον αναγνώστη πτυχές της επικαιρότητας των περασμένων ετών που δεν πρέπει να λησμονούνται. Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί ένα πολύχρωμο και πολυσύνθετο ψηφιδωτό που προσθέτει στην ιστορική βιβλιογραφία, χωρίς να είναι απαγορευτικό για το σύνολο του αναγνωστικού κοινού που επιθυμεί να εμπλουτίσει τις ιστορικές του γνώσεις μέσα από μια πιο σύγχρονη και εύπεπτη αποτύπωση. Ειδικότερα, ο συγγραφέας επιχειρεί να αφήσει το πολιτικό του στίγμα μέσα από τις θέσεις του, οι οποίες αποτυπώνονται ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές. Μέσα από την αρθρογραφία του, ο Ξενής Ξενοφώντος τολμά να αγγίξει αμφιλεγόμενα και ευαίσθητα ζητήματα όπως το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, την οικονομική αποδυνάμωση Ελλάδας και Κύπρου και την στάση της ΕΕ, της Γερμανίας και της Τρόικας τις δύσκολες εκείνες στιγμές, τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων στο νησί, μεταξύ άλλων, αλλά και να μεταφέρει με δραματικό τρόπο τις ανησυχίες του για την αμφισβήτηση του κοινωνικού κράτους στην Κύπρο και τα κατά καιρούς φαινόμενα διαφθοράς, για τα οποία ο φίλος Ξενής απευθύνει έντονη κριτική. O συγγραφέας, στο πλαίσιο προβληματισμού για τις διαχρονικές ελλείψεις και αδυναμίες του συστήματος και μακριά από τα όποια μικροπολιτικά διλήμματα, απευθύνει κάλεσμα για «επανίδρυση» -ουσιαστικά- του κράτους. Μετά παρρησίας, καλεί σε ένα αναβαπτισμό λαού και κοινωνίας σε μια νέα αρχή – ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα μπορεί να σηματοδοτήσει την προοπτική, ανανέωση και ευημερία για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Επιπρόσθετα, κάτι που κρατάμε -μεταξύ άλλων πολύτιμων επίκαιρων μηνυμάτων είναι η ανάγκη για συλλογική προσπάθεια ως προς την επίτευξη συνθηκών πραγματικής ενότητας στο εσωτερικό. Μιας ενότητας, που θα μας επιτρέψει να αφοσιωθούμε στην αντιμετώπιση των κρισιμότερων προκλήσεων που έχει ενώπιον της η πατρίδα μας, στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας, καθώς και στην ενεργό προώθηση των στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής με την ανάδειξη της Κύπρου ως αξιόπιστου πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιφέρεια μας.

Κλείνοντας, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον συγγραφέα για την ευκαιρία που μου έδωσε να απευθύνω χαιρετισμό για το πόνημα αυτό, που όχι μόνο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην καταγραφή της δημοσιογραφικής αλήθειας για τα τελευταία 28 τουλάχιστον έτη, αλλά είμαι σίγουρος πως θα συνεισφέρει στον συνεχή προβληματισμό και τον γόνιμο διάλογο της κοινωνίας μας με προσδοκία την αποφυγή των όποιων λαθών του παρελθόντος, αλλά και την επίτευξη εθνικών στόχων.

Φίλε Ξενή,

Το βιβλίο σου συνιστά μια σημαντική προσφορά στη βιβλιογραφία της σύγχρονης δημοσιογραφικής κάλυψης της κυπριακής επικαιρότητας, και για αυτό σε συγχαίρω. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο άντλησης γνώσεων, υπενθύμισης γεγονότων αλλά και των στοιχείων εκείνων που θα κάνουν τον αναγνώστη, τον μελετητή, τον οποιοδήποτε από μας, καλύτερο γνώστη του παρελθόντος με τρόπο όμως που θα μπορέσει να κατανοήσει βαθύτερα το παρόν αλλά και να «προβλέψει», στο βαθμό του δυνατού, το μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι του θα είναι μακρύ μαζί με το δικό σου που είναι ομολογουμένως ένα ταξίδι δημοσιογραφικής και συγγραφικής προσφοράς, αφοσίωσης και αγάπης. Εύχομαι με

υγεία να το συνεχίσεις για όσα περισσότερα χρόνια γίνεται. Καλοτάξιδο. Σας Ευχαριστώ πολύ.