ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ... ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ - ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
____________________

Έντιμε κύριε υπουργέ, κύριοι βουλευτές, κύριε εκπρόσωπε της Ελληνικής πρεσβείας, κύριε Διοικητή της ΕΛΔΥΚ, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και των συλλόγων του Πολιτισμού

Κυρίες και κύριοι

Φίλες και Φίλοι

 

Καλησπέρα σας, καλώς ήρθατε…

Στην αποψινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του αγαπητού συναδέλφου και φίλου Ξενή Ξενοφώντος, υπό τον τίτλο «Τόλμη και Προφητεία». Απόψε είναι και μια γιορτή για τη δημοσιογραφία, καθώς αναδεικνύεται η δουλειά ενός άξιου υπηρέτη της. Ο Ξενής, βαθιά επηρεασμένος από την αριστοτελική φιλοσοφία υπηρέτησε με σθένος το ορθό, το ηθικό και το πρέπον. Προσωπικά, τον θεωρώ αγνό άνθρωπο, ανυπότακτο και μαχητικό. Αυτή η μαχητικότητα και η ασυμβίβαστη φύση του, αποτυπώνεται στο ανθολόγιο των αρθρογραφικών του κειμένων από το 1993 έως και τις αρχές του 2021, το οποίο αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του βιβλίου του, που παρουσιάζουμε απόψε.

Από το 1993 έως και πριν από μερικούς μήνες, ο συγγραφέας έχει γράψει 900 άρθρα, τα οποία αφορούν όλες τις θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής κι’ εθνικής ζωής της Κύπρου, αλλά εμπεριέχουν και σημαδιακές αναδείξεις της ελλαδικής επικαιρότητας.

Το βιβλίο περιέχει 104 επίλεκτα άρθρα, τα οποία κατανέμονται σε δύο ενότητες, κατά χρονολογική σειρά. Η Πρώτη Ενότητα, που αποτελείται από 37 άρθρα, καταπιάνεται με τα εθνικά ζητήματα και τα γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν έντονα το Κυπριακό, τον Ελληνισμό, την Παιδεία και την Ευρώπη κατά την περίοδο 1994 με 2021. Η Δεύτερη Ενότητα, αποτελούμενη από 67 άρθρα, καταπιάνεται με τα μείζονα κοινωνικοοικονομικά και εργασιακά ζητήματα, την εσωτερική διακυβέρνηση, τη φλέγουσα πτυχή της διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά και τα κακώς κείμενα της πολιτικής, κομματικής και πολιτειακής ζωής.

Το βιβλίο προλογίζουν, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου, ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας και ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στην προλόγιση του ο κ. Μάτσας υπογραμμίζει: ''Ο συγγραφέας, αποτυπώνει και αναλύει τις θέσεις του, μέσα από τον προβληματισμό, την απογοήτευση, τον παρορμητισμό της απόγνωσης σε συνάρτηση με τη γλαφυρότητα του σκέπτεσθαι και μέσα από ένα πλέγμα και κράμα εφικτής και ευκταίας κραυγής για την επόμενη ημέρα. Τα κείμενα καταγράφουν έντονα την κοινωνική του ευαισθησία, την αγωνία για τον εργαζόμενο και τον απλό πολίτη της διπλανής πόρτας και διανθίζονται μέσα από την αίσθηση της ανάγκης για κάθαρση, τιμωρία της ύβρις και τη δημιουργία προοπτικής για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ανάταση, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς'' 

Ο κ. Θεοφάνους τονίζει: ''Η φιλοσοφία και το πολιτικό στίγμα του Ξενή Ξενοφώντος επηρεάστηκε από το αξιακό σύστημα στο οποίο μεγάλωσε και γαλουχήθηκε. Ήταν και παραμένει πολύ ευαίσθητος στα θέματα της εθνικής ταυτότητας. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι υπήρξε ιδρυτής του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, του οποίου είναι Πρόεδρος.''

Η υπό αναφορά αρθρογραφία, δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες Φιλελεύθερος, Σημερινή, Πολίτης, Αλήθεια, Ποντίκι, σε αξιόπιστες ενημερωτικές σελίδες της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και στην εφημερίδα Εργατική Φωνή, της οποίας ο συγγραφέας διετέλεσε αρχισυντάκτης για 27 χρόνια. Αθλητικά άρθρα με έμφαση στον Ολυμπισμό και το Ευ Αγωνίζεσθαι δημοσιεύτηκαν στα κορυφαία αθλητικά έντυπα της Κύπρου και σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες.

Θα ήθελα, όμως, λόγω και ιδιότητας να σταθώ σε τρεις θεμελιώδεις αρχές, που χαρακτηρίζουν έναν γνήσιο δημοσιογράφο. Τιμιότητα, αλήθεια και Τόλμη… Καθόλου άσχετη και με τον τίτλο του βιβλίου. Ο δημοσιογράφος έχει υποχρέωση ανάλογη του όρκου. Να τολμά να αποκαλύπτει την αλήθεια, ανεξαρτήτως προσωπικού και επαγγελματικού κόστους. Χρειάζεται υψηλό αίσθημα ευθύνης, τεράστια αποθέματα σθένους και αυξημένες αντιστάσεις σε πιέσεις πολιτικών, μεγαλόσχημων και ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Όλα αυτά, τα υπηρέτησε ο Ξενής. Είναι, άλλωστε, αδιάψευστος μάρτυρας τα άρθρα του.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο δημοσιογράφος πρέπει να χαρακτηρίζεται από λιτότητα, ολιγάρκεια. Ο ολιγαρκής, δεν είναι επιρρεπής σε εξαρτήσεις. Δεν εκβιάζεται. Είναι ελεύθερος. Και αυτή η ελευθερία, η μηδενική εξάρτηση του δημοσιογράφου από τα υλικά αγαθά είναι η πιο μεγάλη δύναμη και το ισχυρότερο όπλο για την αποκάλυψη σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς. Αυτή η ελευθερία, εξαλείφει τον φόβο και εδραιώνει την τόλμη. Ο δημοσιογράφος φοβάται μόνο τον Θεό και τίποτα άλλο. Αν δεν είναι εξαρτημένος και είναι ολιγαρκής δεν ανησυχεί, αντίθετα αδιαφορεί για το όποιο κόστος. Το κόστος είναι τα παράσημα του δημοσιογράφου. Είναι η δικαίωση του ισόβιου αγώνα του για το δημόσιο συμφέρον. Απόψε μέσα από την παρουσίαση του έργου του συγγραφέα, θα πάρουμε τέτοια δείγματα γραφής… και θα αντλήσουμε μηνύματα και παραδείγματα….

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ

Εκ μέρους των διοργανωτών, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Κυπριακό Κέντρο Μελετών και Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας καλώ στο βήμα τον αντιπρόεδρο του ΚΥΚΕΜ Ανδρέα Μορφίτη για σύντομο χαιρετισμό.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει εκ μέρους του εκδοτικού οίκου ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ο Ανδρεάς Γερμανός ο οποίος ήλθε εκτάκτως από την Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην αποψινή εκδήλωση

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΕΣΒΗ

Ο Ξενής Ξενοφώντος, είναι ελληνοκεντρικός. Σέβεται και αγωνίζεται για τα ελληνοχρηστιανικά ιδεώδη. Η προσφορά του δεν περιορίζεται στην αρθρογραφία του, αλλά εκτείνεται και μέσα από τη δράση του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, του οποίου είναι πρόεδρος. Έχει, λοιπόν, εξήγηση και η αποψινή παρουσία του Προϊσταμένου του Γραφείου Διπλωματίας της Ελληνικής Πρεσβείας, Σπύρου Διαμαντή, ο οποίος απήυθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του πρέσβη της Ελλάδας Ιωάννη Παπαμελετίου.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Οι καταβολές και τα βιώματα έκαστου, προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του. Ο συγγραφέας, μια πολυσχιδής και δραστήρια προσωπικότητα, κατάγεται από τον Πολύστυπο. Σπούδασε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρονικής Μηχανικής, πτυχιούχος δημοσιογραφίας και διπλωματούχος προπονητής ποδοσφαίρου της UEFA. Εργάστηκε ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Καλλιτεχνικός / Πολιτιστικός Πράκτορας στο Γιοχάνεσμπουργκ Νοτίου Αφρική. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εισήλθε στον τομέα της δημοσιογραφίας με πρώτο του επαγγελματικό σταθμό το «Ράδιο Πρώτο>> και ακολούθως στοντηλεοπτοικό σταθμό « Ο Λόγος». Από το 1994 μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, διετέλεσε Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της ΣΕΚ και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εργατική Φωνή». Είναι ιδρυτής του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού και της Παγκύπριας Ένωσης Φίλων ΑΕΚ. Είναι ιδρυτικό στέλεχος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων <<Πρωτοπορία>> και πρώτος πρόεδρος της Πρωτοπορίας Αθήνας. Είναι ιδρυτής της Αθλητικής – Εκπαιδευτικής – Τουριστικής και εξειδικευμένος σύμβουλος ταξιδίων σε Ελλάδα και Κάτω Ιταλία.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Ο συγγραφέας, αφιερώνει το βιβλίο στους γονείς του, στους τέσσερεις δασκάλους του στο Δημοτικό Πολυστύπου και στην οικογένεια του. Και απόψε θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους που του χάρισαν το «ευ ζειν» και τη γνώση :

Μιχαλάκης Αγαπίου από τα Λειβάδια Πιτσιλιάς.

Αείμνηστος Όμηρος Χατζηστυλλής από τον Πολύστυπο.

Σταύρος Σταυρίδης από το Μένοικο

Ανδρέας Αγγελίδης από τη Ζώδια.

ΔΕΞΙΩΣΗ